25
Φεβρουαρίου
2019
- 17:05
Τελευταία τροποποίηση στις 25 Φεβρουαρίου, 2019 - 17:07

Πλαστός: Μία παραδοσιακή πίτα από τα χωριά της Θεσσαλίας. Την πίτα αυτή θα την συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες αλλά και κάποιες διαφορές στα υλικά και την εκτέλεση, σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.
Τι θα χρειαστείς
- 900-950 γρ. καλαμποκάλευρο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- Για την γέμιση:
- 1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 450 γρ τυρί φέτα, τρίμματα
- μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
- Επιπλέον:
- 60 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
- 80 γρ. βούτυρο + 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο για να περιχύσουμε την πίτα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την γέμιση.
- Διαλέγουμε μια ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών, ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο.
- Τα πλένουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα χόρτα με το τυρί, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε 750 γρ. από το αλεύρι (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα), το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, τόσο ώστε να πάρουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή, που όμως θα είναι μαλακή και θα απλώνεται στο ταψί μας.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας με τα 60 γρ. βούτυρο (θέλει μπόλικο βούτυρο η πίτα αυτή)
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα θα είναι τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.
- Απλώνουμε στην βάση του ταψιού τα 2/3 της ζύμης, πατώντας την και με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί καλά. Το πάχος της ζύμης δεν θα ξεπερνά το 1 εκατοστό.
- Πάνω από την ζύμη ρίχνουμε το μείγμα των χορταρικών.
- Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης, φτιάχνουμε ένα χυλό ως εξής. Προσθέτουμε στην ζύμη νερό, μέχρι να πετύχουμε έναν ρευστό χυλό, όπως ο χυλός για τις κρέπες για παράδειγμα.
- Με τον χυλό αυτό περιχύνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τα χορταρικά στο ταψί, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
- Πάνω από τον χυλό πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο που κρατήσαμε στην άκρη.
- Κόβουμε σε κομμάτια τα 80 γρ. βούτυρο και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν επιφάνεια και βάση.