Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Σαββατο μεσημέρι:πεντανόστιμα μακαρόνια με αυθεντική σάλτσα μπολονέζ



Υλικά:
30 ml ελαιόλαδο
60 ml βούτυρο αγελάδας
1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι αρκετά ψιλοκομμένο
4 μικρά (ή 2 μεγάλα) καρότα αρκετά ψιλοκομμένα
4 στικς σέλερι αρκετά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο περασμένες από τον τρίφτη
125 γρμ πανσέτα αρκετά ψιλοκομμένη
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
250 ml λευκό ξηρό κρασί
500 ml γάλα
1 συσκευασία κονκασέ ντοματάκι
250 ml ζωμό βοδινού
αλάτι-πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια

Εκτέλεση:
Βάλτε στην κατσαρόλα σας το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Όταν το βούτυρο λιώσει και η κατσαρόλα σας είναι ζεστή, προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και αλατίστε. Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Έπειτα προσθέστε την πανσέτα και μαγειρέψτε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και η πανσέτα να χρυσίσει.
Σιγά-σιγά προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε. (μην ρίξετε όλο τον κιμά μονομιάς, λίγο-λίγο τη φορά). Τσιγαρίστε για περίπου 15 λεπτά. Μόλις καραμελώσει (έχει το χρώμα της φωτογραφίας) σβήστε με το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξυστέ τον πάτο της κατσαρόλας.
Αφήστε το κρασί να εξατμιστεί για περίπου 2-3 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην σας κολλήσει ο κιμάς στον πάτο. Προσθέστε το γάλα, τις ντοματες, το ζωμό βοδινού, αλατίστε αν χρειάζεται και ρίξτε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 ώρες, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
Ανακατεύετε πού και πού. Μόλις περάσουν οι 4 ώρες και βλέπετε στην κατσαρόλα αρκετό ζουμάκι, δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Βράστε τα μακαρόνια σας και σερβίρετε