Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Πεντανόστιμη φοκάτσια με ελιές



Εύκολη συνταγή για Ιταλική φοκάτσια!

Υλικά

500 γρ. αλεύρι γοχ ή 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης και 300 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml νερό χλιαρό
1 φακ. μαγιά ξηρή
2-3 κ.σ. ελιές ροδέλες για κάθε φοκάτσια
Αλάτι
Ρίγανη ξερή
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι (ή τα αλεύρια) μαζί με 1 κ.γ. αλάτι, λίγη ρίγανη ξερή, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και την ξηρή μαγιά.

Προσθέτουμε αργά το χλιαρό νερό, αρχικά τα 200 ml και στη συνέχεια τα 50 ml. Ζυμώνουμε καλά και όταν έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια μας, σταματάμε. Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα.

Μετά από μία ώρα, η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε και τα δύο φύλλα με τα δάχτυλά μας σε ένα μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα και έχουμε αλείψει την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο. Κάνουμε λακκουβίτσες στις ζύμες με τα δάχτυλά μας, προσθέτοντας αρχικά από 2 κ.σ. ελιαόλαδο σε κάθε μία φοκάτσια, συνεχίζουμε με λίγο αλάτι, λίγη ρίγανη ξερή και τις ελιές ροδέλες. Της πατάμε ελαφρά να χωθούν λίγο μέσα στη ζύμη μας. Αφήνουμε τις φοκάτσιες σκεπασμένες να ξεκουραστούν 20 λεπτά και παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, αντιστάσεις.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά. Όταν ροδίσουν είναι έτοιμες!