Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025 -

Πανακότα βανίλια: Το πιο διαιτητικό και δροσιστικό γλυκό του καλοκαιριού!



Εύκολο, νοστιμότατο, δροσερό σαν βουτιά μετά από 2 ώρες περπάτημα στον καύσωνα και ελαφρύ. Τη στιγμή που μια μερίδα πανακότα (128γρ.) έχει 470 θερμίδες, η συγκεκριμένη εκδοχή (την οποία βρήκαμε deliciousmagazine.co.uk) ρίχνει τις θερμίδες στις 95.

Θα χρειαστείτε:

 100ml γάλα χαμηλών λιπαρών

30 γρ. ζάχαρη άχνη
2 φύλλα ζελατίνας
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
175 ml ξινόγαλα
1/2 κ.γ. πάστα από ένα κλωναράκι βανίλιας
1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
Ηλιέλαιο για το λάδωμα του ταψιού

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη άχνη. Βάλτε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό και, μετά από πέντε λεπτά, στραγγίστε την ώστε να φύγει το περισσευούμενο νερό. Αποσύρετε το γάλα από τη φωτιά και προσθέστε σε αυτό τη ζελατίνη. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και στη συνέχεια ρίξτε το γιαούρτι, το ξινόγαλα και τις βανίλλες και ανακατέψτε ελαφρώς.
    2. Λαδώστε (με λίγο ηλιέλαιο) 4 μικρές φόρμες και μοιράστε σε αυτές το μίγμα γάλακτος. Τοποθετήστε τις πάνω σε ένα δίσκο, καλύψτε την επιφάνεια τους με ελαφρώς λαδωμένο με μια διαφανή μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
    3. Για να τα ξεφορμάρετε πιο εύκολα, βουτήξτε τις φόρμες -προσεκτικά- μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό.