Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης



Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης. Δοκιμάστε τον…

Υλικά:

  • 16 φύλλα ζύμης, αποψυγμένα
  • 2 μπάρες βούτυρο, λειωμένο
  • 4 φλιτζάνια ανάλατο φιστίκια Αιγίνης
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • ανάλατα φιστίκια, χοντροκομμένα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε τα φιστίκια σε ένα ενιαίο στρώμα σε ένα ταψί, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε 2 ταψιά. Ψήνουμε τα φιστίκια για περίπου 3-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και βγάλουν τα αρώματα τους. Αφήνουμε τα φιστίκια κρυώσουν και τα αλέθουμε σε ένα μπλέντερ. Τα ανακατεύουμε με την κανέλα.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί. Σκεπάζουμε τα φύλλα ζύμης με μια υγρή πετσέτα για να αποτρέψουμε το στέγνωμα. Τοποθετούμε 6 φύλλα ζύμης στον πάτο του ταψιού. Φροντίζουμε να βουτυρώνουμε κάθε φύλλο πριν το βάλουμε πάνω από το προηγούμενό του. Απλώνουμε 1/3 του μείγματος φιστικιών ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα ζύμης. Layer 3 κομμάτια ζύμης φύλλο, βούτυρο κάθε φύλλο πριν την τοποθέτηση πάνω από το άλλο. Μοιράστε το 1/3 μείγμα φιστικιών ομοιόμορφα στο τηγάνι. Απλώνουμε από πάνω 3 ακόμη φύλλα ζύμης, προσέχοντας να τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους. Απλώνουμε από πάνω 1/3 μείγματος φιστικιών. Βάζουμε 4 φύλλα ζύμης στην κορυφή, φροντίζοντας να τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους. Αλείφουμε την κορυφή με το βούτυρο. Κόβουμε τον μπακλαβά σε τετράγωνα και ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  4. Ενώ ο μπακλαβάς ψήνεται, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το νερό, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι όλα να αναμειχθούν καλά.
  5. Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και ρίχνουμε το μισό του σιροπιού ομοιόμορφα πάνω από το γλυκό. Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι πάνω στον μπακλαβά. Γαρνίρουμε με τα φιστίκια.
Πηγή κειμένου: 

Μary Mary