Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Μούστος & Πετιμέζι - χρειάζεστε μόνο σταφύλι



 Συστατικά
10 κιλά σταφύλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  •     Στύβουμε το σταφύλι και περνάμε τον χυμό από ένα σουρωτήρι που το έχουμε στρώσει με τουλπάνι. ΔΕΝ τα στύβουμε στο μπλέντερ γιατί έτσι θα βγει πολύ θολός.
  •     Οι μικροοργανισμοί στη φλούδα του σταφυλιού ξεκινούν τη ζύμωση του μούστου για να γίνει κρασί.
  •     Οπότε πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία αυτή με το βράσιμο.
  •     Παλιότερα χρησιμοποιούσαν στάχτη για να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία μιας και η στάχτη κάνει να αφρίζει πολύ ο χυμός του σταφυλιού στο βράσιμο.
  •     Μιας και ξεκινάμε από καθαρή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται στην δική μας περίπτωση.
  •     Οπότε παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό σταφυλιού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε συχνά. Ο πολύς αφρός θα βγει στην αρχή. Περνώντας η ώρα σταματάει και τέλος έχει πήξει ελαφρά. Η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
  •     Περνάμε τον μούστο ξανά από διπλό τουλπάνι και κρατάμε σε μπουκάλια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  •     Για το πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μειωθεί στο 10% του αρχικού όγκου.
  •     Η υφή του θα είναι σαν αραιό μέλι.
  •     Μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου για μήνες

 

Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.com