19
Φεβρουαρίου
2019
- 21:21
Τελευταία τροποποίηση στις 19 Φεβρουαρίου, 2019 - 21:21
Συστατικά
10 κιλά σταφύλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στύβουμε το σταφύλι και περνάμε τον χυμό από ένα σουρωτήρι που το έχουμε στρώσει με τουλπάνι. ΔΕΝ τα στύβουμε στο μπλέντερ γιατί έτσι θα βγει πολύ θολός.
- Οι μικροοργανισμοί στη φλούδα του σταφυλιού ξεκινούν τη ζύμωση του μούστου για να γίνει κρασί.
- Οπότε πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία αυτή με το βράσιμο.
- Παλιότερα χρησιμοποιούσαν στάχτη για να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία μιας και η στάχτη κάνει να αφρίζει πολύ ο χυμός του σταφυλιού στο βράσιμο.
- Μιας και ξεκινάμε από καθαρή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται στην δική μας περίπτωση.
- Οπότε παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό σταφυλιού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε συχνά. Ο πολύς αφρός θα βγει στην αρχή. Περνώντας η ώρα σταματάει και τέλος έχει πήξει ελαφρά. Η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
- Περνάμε τον μούστο ξανά από διπλό τουλπάνι και κρατάμε σε μπουκάλια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Για το πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μειωθεί στο 10% του αρχικού όγκου.
- Η υφή του θα είναι σαν αραιό μέλι.
- Μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου για μήνες
Πηγή κειμένου:
akispetretzikis.com