Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

"Μου βγήκε πολύ γλυκό!" - Πώς να σώσεις την κατάσταση (και το δείπνο)



Πώς μπορεί ένα φαγητό να σου βγει υπερβολικά γλυκό; Όταν η συνταγή ζητάει μέλι ή ζάχαρη (π.χ. για να σπάσει η οξύτητα της ντομάτας) κι εσύ το παρακάνεις, κατά λάθος, με την ποσότητα. Μπορείς να επανορθώσεις; Ναι, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips.

1. Βλέποντας και κάνοντας. Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και στο φαγητό, πρόσθεσε σιγά σιγά ζάχαρη, μέλι ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό υλικό στα υπόλοιπα συστατικά, δοκιμάζοντας διαρκώς και συμπληρώνοντας αν χρειαστεί.

2. Αντιστάθμισε με άλλες γεύσεις. Εξισορρόπησε τη γλυκύτητα με πικρές, ξινές ή πικάντικες γεύσεις. Απόφυγε τις αλμυρές, γιατί στην πραγματικότητα την τονίζουν αντί να τη σβήνουν. Για παράδειγμα, ανάλογα με τη συνταγή, μπορείς να προσθέσεις χυμό λεμονιού ή ξίδι ή, αν προτιμάς να συμπληρώσεις με κάτι πικρό, λίγη ρόκα ή ακόμα και άγλυκη σκόνη κακάο. Αν, τέλος, θέλεις να ποντάρεις σε μια πικάντικη προσθήκη, ανάμεσα στις επιλογές σου είναι οι πιπεριές τσίλι, ολόκληρες ή σε σκόνη, σε πολύ μικρή ποσότητα.

3. Πολλαπλασίασε τα υπόλοιπα υλικά. Αν για παράδειγμα φτιάχνεις μια σάλτσα για μακαρόνια στην οποία έχεις χρησιμοποιήσει μία κονσέρβα ντομάτας, πρόσθεσε μία ακόμα διπλασιάζοντας και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας εκτός φυσικά από τη ζάχαρη.