Τα πιο υγιεινά και νόστιμα burger για μικρούς και μεγάλους!
Υλικά συνταγής:
1 φλ. γάλα
1/2 φλ. νερό
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
4-1/2 φλ. αλεύρι
1 φάκελο ξερή μαγιά
1 αβγό
λίγο σουσάμι ή σπόρους
Για τα burger:
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κ.σ. γούστερ σος
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
1 κομμάτι τυρί τσένταρ
Για το σερβίρισμα:
μουστάρδα- κέτσαπ
φύλλα μαρουλιού
φέτες ντομάτας
ψημένα κρεμμυδια
πίκλες
Εκτέλεση:
Για τα burger:
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το burger και τα ζυμώνουμε καλά. Φτίαχνουμε 14 mini burger. Τα γεμίζουμε με 1 κομμάτι τυρί ή με τριμμένο τυρί. Σφραγίζουμε καλά το τυρί μέσα στο burger και τα πατάμε καλά γιατί με το ψήσιμο φουσκώνουν και μαζεύουν. Τα ψήνουμε από 3'-4´ από κάθε πλευρά, ανάλογα πόσο ζουμερά ή καλοψημένα τα θέλουμε. Μπορούμε να τα ψήσουμε σε μέτρια φωτιά σε αντίκολλητικό τηγάνι, σε γκριλιέρα, σε τοστιέρα ή στο γκριλ του φούρνου. Ανοίγουμε τα φρυγανισμένα ψωμάκια στη μέση. Αλείφουμε με λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα, βάζουμε φύλλα μαρουλιού, λεπτές φέτες ντομάτας, ψημένα κρεμμύδια και γεμιστά ζουμερά burger. Καλύπτουμε με το ψωμάκι και καρφώνουμε με ξυλάκι. Για τέλεια επιτυχία ζυμώστε τον κιμά, σκεπάστε τον και αφήστε τον στο ψυγείο όσο περισσότερο μπορείτε. Μέχρι μια νύχτα, θα γίνουν φανταστικά.
Για τα ψωμάκια:
Ζεσαταίνουμε σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Να γίνουν χλιαρά, όχι να βράζουν. Στους 40 βαθμούς. Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι χωριστά. Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαγιά. Χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις για 8'-10'. Χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια τη ζύμη. Πλάθουμε μικρές μπαλίστες. Τις ακουμπάμε σε λαμαρίνα λαδωμένη. Ελαφρά πατάμε την επιφάνεια να γίνουν πλακέ. Σκεπάζουμε κΙ αφήνουμε να φουσκώνουν για 40' σε ζεστό σημείο. Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι ή σπόρους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 12´ μέχρι να ροδίσουν.
argiro.gr