Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
1 /2 κιλό Φαρίνα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. ταχίνι
1/2 φλ. νερό
2/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
4 μεγάλα μήλα ψιλοκομμένα
5 κ.σ. ζάχαρη
1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα
1 φλ. σταφίδα ξανθιά
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
200 γρ. χαλβάς με σοκολάτα σπασμένος σε κομματάκια
κανέλα
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
κανέλα
Φτιάχνουμε τη ζύμη για τη νηστίσιμη μηλόπιτα
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ταχίνι και το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30′. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί 34 εκ. που το έχουμε λαδώσει. Απλώνουμε τη γέμιση μήλου στο στρωμένο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα χαλβά.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Με τα δάκτυλα ενώνουμε προσεκτικά τα δύο φύλλα στα χείλη του ταψιού.
Τρυπάμε την επιφάνεια να φεύγουν οι υδρατμοί. Λαδώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε και σερβίρουμε. Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
Για τη γέμιση της μηλόπιτας
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.