Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Μεξικάνικο ρύζι



Μεξικάνικο ρύζι. Ένα άκρως μεξικάνικο συνοδευτικό για μεξικάνικες γευστικές αναζητήσεις…

Υλικά:

  • 340γρ. ντομάτες, πολύ ώριμες και χωρίς τον πυρήνα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, λευκό
  • 3 μεσαίες καυτερές πιπεριές
  • 2 φλιτζάνια ρύζι με μακρούς κόκκους
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1 lime

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείος πουρές. Κρατάμε 2 φλιτζάνια μόνο από το μείγμα.
  3. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις 2 πιπεριές. Τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Βάζουμε το ρύζι μέσα σε ένα λεπτό σουρωτήρι και ξεπλένουμε με κρύο τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να τρέχει διάφανο κάτω από το σουρωτήρι, 1 ½ λεπτό περίπου. Κουνάμε το ρύζι δυνατό για να φύγει το περιττό νερό. Εάν παραλείψετε αυτό το βήμα το ρύζι δεν θα είναι στεγνό και αφράτο.
  5. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ και ασφαλή για φούρνο τηγάνι σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Ρίχνουμε λίγους κόκκους ρυζιού μέσα και αν τσιτσιρίσουν είναι έτοιμο. Προσθέτουμε το ρύζι και το τηγανίζουμε ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να ροδίσει ελαφρώς και γίνει ημιδιαφανή, περίπου 6-8 λεπτά.
  6. Μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους, περίπου 1 1/2 λεπτό.
  7. Ανακατεύουμε μέσα τον ζωμό, το μείγμα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και το αλάτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή, και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  8. Καλύπτουμε το τηγάνι και το βάζουμε στον φούρνο για να ψηθεί μέχρι να απορροφήσει το υγρό και το ρύζι γίνει τρυφερό, 30-35 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά μετά από 15 λεπτά.
  9. Ανακατεύουμε μέσα το κόλιανδρο και σερβίρουμε με φέτες lime.
Πηγή κειμένου: 

Mary mary