Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 -

Μαρτάκι στο χέρι και στα μπισκότα μας!



Συστατικά

Για τα μπισκότα

1 πρέζα αλάτι
300 γρ. αλεύρι, μαλακό + έξτρα για το πασπάλισμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
Για το γλάσο

100 γρ. ζάχαρη άχνη
10 γρ. νερό

Για τα μαρτάκια

50 γρ. ζαχαρόπαστα επικάλυψης λευκή
50 γρ. ζαχαρόπαστα επικάλυψης κόκκινη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα μπισκότα

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο σε κομμάτια.
Χτυπάμε με το φτερό ίσα ίσα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας, για περίπου 2-3 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα. Δεν ανακατεύουμε τη ζύμη για πολλή ώρα για να γίνουν τα μπισκότα μας τραγανά, και να μην απλώσουν στο ταψί. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε αλεύρι μαλακό που δεν έχει πολλή γλουτένη και κάνει τα μπισκότα μας ακόμα πιο “μπισκοτένια”.
Αφαιρούμε από τον κάδο τη ζύμη μας. Εδώ μπορούμε να τη “δέσουμε” λίγο με τα χέρια μας ζυμώνοντας ελαφρά και κάνοντάς τη μια μπάλα.
Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
Μετά από 1 ώρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας και το αφήνουμε στον πάγκο.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστών. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
Πιέζουμε με στρογγυλά κουπ πάτ 5-6 εκ. τη ζύμη και κόβουμε τα μπισκότα μας.
Απλώνουμε τα μπισκότα μας πάνω σε δύο ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα προσέχοντας να τα βάζουμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλη τη ζύμη μας. Θέλουμε 25-30 μπισκότα.
Ψήνουμε για 7-10 λεπτά.
Τα μπισκότα πρέπει να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα αλλά να μην είναι σκληρά όταν βγουν από τον φούρνο.
Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 20 λεπτά.

Για το γλάσο

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη ζάχαρη άχνη με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους και να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα. Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τα μαρτάκια

Ανοίγουμε σε λεπτά κορδονάκια μήκους 6 εκ. τη λευκή και την κόκκινη ζαχαρόπαστα πάνω στον πάγκο εργασίας.
Παίρνουμε ένα κορδονάκι λευκής ζαχαρόπαστας και ένα κορδονάκι κόκκινης. Ρολάρουμε τα δύο κορδονάκια μεταξύ τους ώστε το ένα χρώμα να αγκαλιάζει το άλλο. Δένουμε τις άκρες και φτιάχνουμε ένα δίχρωμο κυκλάκι σαν μαρτάκι.
Κάνουμε ένα κυκλάκι με το γλάσο περιμετρικά σε κάθε μπισκότο και από πάνω του ακουμπάμε και κολλάμε το μαρτάκι ζαχαρόπαστας.
Σερβίρουμε τα μπισκότα μας.

Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.gr