Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 -

Μαροκινή σαλάτα με κολοκύθα



Η κολοκύθα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτένιου (το οποίο της δίνει και το πορτοκαλί της χρώμα), ενώ οι φυτικές της ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Περιέχει ακόμα πέντε βιταμίνες κατηγορίας Β, που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα. Το καλύτερο δε με την κολοκύθα είναι οι λίγες της θερμίδες και οι πολλοί τρόποι που μπορεί να καταναλωθεί.

Η κολοκύθα τρώγεται αλμυρή, γλυκιά, σε πουρέ, σε πίτα, σε σούπα, ψητή, ακόμα και σε βραστό. Λίγες είναι οι τροφές που μπορούν να καταναλωθούν με τέτοια ποικιλία και η κολοκύθα είναι μια από αυτές. Διαβάστε και δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί. Είναι πεντανόστιμη!

Μαροκινή σαλάτα με κολοκύθα και φασόλια

• 2 κούπες ζωμό λαχανικών
• ½ κ.γ. κουρκουμά
• ½ κ.γ. κόλιανδρο
• Ελάχιστο κύμινο
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• 500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
• 2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
• 1 λεπτοκομμένη κόκκινη πιπεριά
• Μερικά αποξηραμένα βερίκοκα
• 1 κούπα φασόλια
• Αλάτι και πιπέρι
• 1 κσ. κουκουνάρι, για γαρνιτούρα
• Φρεσκοκομμένος μαϊντανός, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Βάλτε σε μια γάστρα το ζωμό των λαχανικών, τον κουρκουμά, το κόλιανδρο, το κύμινο, τα πράσα και αφήστε τα να βράσουν μαζί με τα φασόλια. Μόλις βράσουν αλλά κρατούν ακόμα, χαμηλώστε τη φωτιά και κλείστε το καπάκι. Προσθέστε την κολοκύθα, το κολοκύθι και την κόκκινη πιπεριά και αφήστε τα να βράσουν. Αφού μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά, προσθέστε τα βερίκοκα, το αλάτι και το πιπέρι. Όσο μαγειρεύονται τα λαχανικά σας, ρίξτε τα κουκουνάρια σε ένα τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια βγάλτε τα από το τηγάνι και θρυμματίστε τα. Ορισμένοι προσθέτουν και κους κους μέσα στον χυλό και γίνεται εξαιρετικό. Μοιράστε το μίγμα σε βαθιά πιάτα με αρκετό ζουμί, πασπαλίστε με τα τριμμένα κουκουνάρια και τον φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.