Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 -

Λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών



Μία ελαφριά και χορταστική συνταγή για το μεσημεριανό.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 18 φύλλα λαζάνια
  • 500 γραμ. κατίκι
  • 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 300 γραμ. κασέρι σε φέτες
  • 2 κολοκύθια κομμένα σε καρέ
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε καρέ
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

Για τη σάλτσα:

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 4 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ.
  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ολόκληρο για 4′-5′.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα και το θυμάρι και βράζουμε για 10′. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το βασιλικό. Αν χρειάζεται προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5′, μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε το κατίκι με το κεφαλοτύρι. Τρίβουμε πιπέρι.
  • Στρώνουμε 6 λαζάνια ωμά στο λαδωμένο πυρέξ και καλύπτουμε με ένα φλιτζάνι σάλτσα, το 1/3 των λαχανικών, το 1/3 των τυριών (κατίκι και κεφαλοτύρι) και το 1/3 από το κασέρι.
  • Επαναλαμβάνουμε 2 φορές τις στρώσεις. Λαζάνια, σάλτσα, τυριά, κασέρι. Τελειώνουμε με κασέρι.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20′.
  • Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′-15′ επιπλέον.