26
Μαΐου
2019
- 13:55
Τελευταία τροποποίηση στις 26 Μαΐου, 2019 - 13:55
Συστατικά
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 170 γρ. πολέντα
- 1 κύβο λαχανικών
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για τη σύνθεση
- 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κ.σ. θυμάρι
- πιπέρι
- 500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- γλυκόξινη σάλτσα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το γάλα και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, μπούκοβο και αφήνουμε αν πάρει μια βράση το μείγμα.
- Βάζουμε την πολέντα, τον κύβο και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα. Στη συνέχεια σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί 22x23 εκ., καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Δεν θέλουμε να κάψει πολύ το λάδι.
- Ξεφορμάρουμε το μείγμα και κόβουμε στη μέση. Κάθε κομμάτι το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 1 εκ.
- Τις κροκέτες από το μισό μείγμα τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε την παρμεζάνα, πιπέρι και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Τις υπόλοιπες κροκέτες τις τηγανίζουμε σε δόσεις σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε με τη γλυκόξινη σάλτσα.
Tip: Ο χρόνος ψησίματος και η θερμιδομέτρηση αφορά την τηγανητή πολέντα.
Πηγή κειμένου:
akispetretzikis.gr