Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 -

Κριτσίνια με ελιά, απλά τέλεια!



Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πεντανόστιμα κριτσίνια με ελιάΦτιάχνονται πολύ εύκολα και το μόνο χρονοβόρο είναι η αναμονή για να φουσκώσει η ζύμη. Δείτε πως γίνονται.

 Υλικά συνταγής 

420 γρ αλεύρι επιλογής σας (άσπρο
ολικής
καπλουτζά)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
ενάμιση κουταλάκι αλάτι
Μισό φλιτζάνι λάδι (ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο)
3 κουταλιές της σούπας ελιές ψιλοκομμένες

Σε μία μεγάλη κούπα ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή) και την μαγιά. Το αφήνουμε λίγο στην άκρη για να αφρίσει.
Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
Στο μίξερ ανακατεύουμε το λάδι με το αλεύρι.
Μόλις ενοποιηθεί το μίγμα αλλάζουμε το εξάρτημα και βάζουμε τον γάντζο. Αν το μίξερ σας δέν έχει γάντζο ανακατέψτε το με όποιο άλλο εξάρτημα έχετε σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε για 1 με 1,5 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε σε κριτσινια ελιάς, σχήματος και μεγέθους της επιλογής μας. Εγώ χρησιμοποιώ το ρολ πρες της Tupperware και έχω σε πολύ λίγο χρόνο ομοιόμορφα κριτσίνια έτοιμα για ψήσιμο.

Αφήνουμε ξανά τα κριτσίνια σκεπασμένα με νωπή πετσέτα για περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα κριτσίνια μας.
Βγάζουμε τα κριτσίνια ελιάς απο τον φούρνο και τα τοποθετούμε σε τάπερ.
Αφήνουμε το ταπερ ξέσκεπο μέχρι να κρυώσουν εντελώς ωστα να μην μαζέψουν υγρασία μέσα του και να γίνουν τραγανά.

από την κ. Ελένη