Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Κοτόπιτα ρολό με μανιτάρια αλά κρεμ



Υλικά Συνταγής
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο βρασμένα
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
1 καρότο τριμμένο
2 κ.σ αλεύρι
1 ½ φλ. χλιαρό γάλα
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
150 γραμ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
κρόκος αυγού για το άλειμμα
1 φύλλο σφολιάτα
σαλάτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Για την κοτόπιτα με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, βράζουμε τα φιλέτα, με νερό να τα καλύπτει, για 15 λεπτά. Αφήνουμε να σταθούν στο ζωμό για 10 λεπτά. Κρατάμε 1/2 φλ. ζωμό και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση.

Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές.

Σε πλασοτέ κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πιούν τελείως τα υγρά τους.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και αφήνουμε για 3 λεπτά να γίνει το κρεμμύδι διάφανο.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1 λεπτά. Τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το ζωμό και το γάλα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ξανανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Σιγοβράζουμε να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά ανακατεύοντας που και που.

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί ανακατεύουμε. Η κρέμα κοτόπουλο σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι πηχτή να μην τρέχει.

Απλώνουμε τη σφολιάτα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ακουμπάμε την κρύα πηχτή γέμιση κατά μήκος.

Διπλώνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολό. Ρολάρουμε το ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας να σταθεί με την ένωση προς τα κάτω.

Χαράζουμε ελαφρά σε μερικά σημεία την επιφάνεια. Αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το ρολό για περίπου 30 λεπτά.

Αφήνουμε την κοτόπιτα να σταθεί για 10-15 λεπτά στον πάγκο και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε με πολύχρωμη σαλάτα.