Καλύτερη χορτόπιτα δίχως φύλλο, δεν έχεις ξαναφάει.
- 800 γρ. (καθαρό βάρος - πρέπει να αγοράσουμε περίπου 1,2 κιλά) διάφορα χόρτα εποχής, για πίτα (π.χ. σπανάκι, σέσκουλα ή ό,τι άλλο βρούμε στη λαϊκή και μας αρέσει), καλά πλυμένα και χοντροκομμένα 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (ή ξερά), ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 2 μέτριες ντομάτες ή 5 ντοματάκια κονσέρβας, σε ψιλά καρέ
- 700 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 5 αυγά
- 300 γρ. κρασοτύρι, τριμμένο (είναι παραδοσιακό τυρί της Κω, από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή μείγμα αυτού με πρόβειο. Ωριμάζει σε «πόσια» - το ίζημα κόκκινου κρασιού. Το βρίσκουμε ενδεικτικά στο Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης, σε μεγάλα ΑΒ και My Market, κ.α. Εναλλακτικά, βάζουμε σκληρό πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας)
- 2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 80 γρ. χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα ή φιλέ αμυγδάλου
- 70 γρ. νιφάδες βρόμης ή κρίθινο παξιμάδι, χοντροκοπανισμένο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (για το άλειμμα του ταψιού) ή λάδι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
Ελέγχουμε και, εάν τα χόρτα έχουν βγάλει αρκετά υγρά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα και αλείφουμε με το βούτυρο ή το λάδι το ταψί. Σκορπίζουμε τις νιφάδες βρόμης ή το παξιμάδι, ώστε να καλύψουν όσο γίνεται ομοιόμορφα τον πυθμένα του ταψιού.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των χόρτων, το γιαούρτι, τα αυγά, το τυρί, τον άνηθο, το δυόσμο, τη μισή ποσότητα από τα αμύγδαλα και αλατοπίπερο, ώστε να αναμειχθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα, σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα υπόλοιπα αμύγδαλα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 15 - 20 λεπτά να «σταθεί», κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κάππαρη, ελιές Καλαμών και πιπεριές τουρσί.