Τρίτη 04 Μαρτίου 2025 -

Για εσάς που λατρεύετε τα γλυκά, αυτές είναι δύο συνταγές που δεν παχαίνουν



Θέλετε να φτιάξετε εύκολα τα δικά σας γλυκά που δεν θα σας επιβαρύνουν στη ζυγαριά; Δείτε πώς γίνεται αυτό.

 

1. Μερέντα και σοκολατάκια με κακάο και λάδι καρύδας

 Υλικά

- 20-40 γρ. λάδι καρύδας

- 40 γρ. μέλι

- 30-40 γρ. κακάο

- 1 πρέζααλάτι

Οδηγίες παρασκευής

- Ανακατεύουμε τα υλικά.

- Βάζουμε τη μερέντα σε βάζο και τη διατηρούμε εκτός ψυγείου.

- Για να κάνουμε σοκολατάκια, βάζουμε τη μερέντα σε παγοθήκες και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα.

 2. Κρουασάν με σπιτική μερέντα αλλά αλλιώς

 Για τα «Κρουασάν»:

Γίνονται γύρω στα 50 μεγαλούτσικα κουλουράκια ή τσουρεκάκια ή κρουασανάκια (όπως θέλετε πείτε τα και ελπίζω να μην μας παρεξηγήσουν οι μάγειρες ή οι σεφ).

Υλικά:

- 1 κιλό αλεύρι σκληρό

- 100 γρ νωπή μαγιά

- 1 κούπα βρασμένη κανέλα (κανελόζουμο)

- 1 σφηνάκι ρακί (αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε κονιάκ)

- 1 κούπα ζάχαρη μαύρη + 2 ακόμη κοφτές κουταλιές σούπας

- Μισή κούπα λάδι

- Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού

- Λίγη μαστίχα αλεσμένη στο μούλτι με τη μια κουταλιά ζάχαρη (4-5 μεσαίους κόκκους)

 Βράζουμε ένα -δύο ξυλάκια κανέλας σε λίγο παραπάνω από μια κούπα και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε τα ξυλάκια. Όταν γίνει χλιαρό, σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, μετράμε μια κούπα , το ρίχνουμε σε βαθύ μπολ και διαλύουμε σ’ αυτό τη μαγιά, τις 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει.

Σε μεγαλύτερη λεκάνη ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και θα μας δώσουν μια αρκετά μαλακή ζύμη που μπορεί να κολλά λίγο στα χέρια μας σ΄αυτή τη φάση.Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν ανεβεί, πλάθουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλεξούδες ή κουλουράκια ή κρουασανάκια γεμιστά.

Αφήνουμε να ανεβούν σκεπασμένα με πετσέτες που δεν βγάζουν χνούδι, και τα ψήνουμε σε 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα, για περίπου30 λεπτά.

 Υλικά για μερέντα:

- 1 κουταλιά της κούπας Στέβια με ερυθριτόλη με αναλογία με τη ζάχαρη 1:5

ή 2,5 κ.σΣτέβιακρυσταλική με ερυθριτόλη με αναλογία με τηη ζάχαρη 1:2

- 60γρ κακάο σε σκόνη

- 160 γρ γάλα εβαπορέ ελαφρύ(ή εναλλακτικά 160 γρ καρύδας)

- 60 γρ ταχίνι

- 100 γρ φουντούκια χτυπημένα στο μούλτι μέχρι να βγάλουν τα έλαιά τους

- 1/5 κουταλάκι του γλυκού φυσική βανίλια σε σκόνη

- Μέσα στο μούλτι θα βάλετε το κακάο, την στέβια, το γάλα και θα χτυπήσετε μέχρι να ενωθούν. Στη συνέχεια ρίχνετε το ταχίνι τη βανίλια, τα φουντούκια και ξαναχτυπάτε.