Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Δοκιμάστε μπασμπούσα με ινδοκάρυδο!



Μη σας παραξενεύει το περίεργο όνομα! Αυτό το αιγυπτιακό γλυκό με σιμιγδάλι, θυμίζει κατά πολύ τα δικά μας σάμαλι και ραβανί, αλλά γίνεται χωρίς αυγά και έχει υπέροχη υφή και γεύση! Δοκιμάστε το

Υλικά Συνταγής
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
250 γραμ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
2 γιαούρτια αγελαδίτσα
1/2 κεσεδάκι (από γιαούρτι) γάλα
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. καρύδα τριμμένη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Για το σιρόπι
3 φλ. ζάχαρη
3½ φλ. νερό
λίγο χυμό λεμονιού
1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
προαιρετικά λίγο ανθόνερο

 

Εκτέλεση
Γι’αυτό το αιγυπτιακό γλυκό που θυμίζει σάμαλι, την μπασμπούσα με ινδοκάρυδο ή αρίσα, χτυπάμε πρώτα το μαλακό βούτυρο για 5΄, με μίξερ χειρός σε ένα μεγάλο μπολ, να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα 2 γιαούρτια και το μισό κεσεδάκι γάλα. Ανακατεύουμε τα υλικά με μία σπάτουλα. Προσθετουμε την καρύδα, το σιμιγδάλι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα

Βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί 38 εκ.και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30΄. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 160 °C για 30΄. Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι.

Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό με μία φλούδα λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Αφήνουμε να βράζει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το σιρόπι, για 5΄από την ώρα που παίρνει βράση. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.

Αφού ψηθεί η μπασμπούσα, περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι.

 

Πηγή: argiro.gr