Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Αρωματικό κοτόπουλο στον φούρνο



Συστατικά

  • 2 πατάτες
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. κοφτή νοστιμιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κιλό κοτόπουλο
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο

Για το αρωματικό βούτυρο

  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 1 κ.σ. κοφτή νοστιμιά

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκια ρίγανη

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.
  • Κόβουμε τις άκρες από τις γλυκοπατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του.
  • Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη νοστιμιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Μόλις πάρουν χρώμα τα λαχανικά τα βάζουμε σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα και καλύπτουμε την τρύπα με αλουμινόχαρτο.

Για το αρωματικό βούτυρο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κουρκουμά, τη νοστιμιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε τα χέρια μας κάτω από την πέτσα από το κοτόπουλο και τη χωρίζουμε από τη σάρκα για να φτιάξουμε μια θήκη. 
  • Απλώνουμε το αρωματικό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια από το κοτόπουλο και το στηρίζουμε στην τρύπα της φόρμας.
  • Βάζουμε στο κοτόπουλο τον χυμό από το λάιμ, το δεντρολίβανο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε με τα λαχανικά και φρέσκια ρίγανη.
Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.com