Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αφράτη σπιτική πίτσα με χειροποίητη ζύμη



Σπιτική πίτσα με λεπτή ζύμη και υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μας

Υλικά
8 κομμάτια
Υλικά για την ζύμη
500 γρ. σκληρό αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
Υλικά για την σάλτσα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Υλικά για την πίτσα
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 πιπεριά
μορταδέλα
τυρί για τόστ
τριμμένο gouda
Οδηγίες
45 Minutes
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη Σ΄ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και το λάδι.

Ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε το αλεύρι να απορροφήσει το λάδι.

Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και σταδιακά το χλιαρό νερό, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τα χέρια το μείγμα.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. (Σε περίπτωση που κολλάει στα χέρια μας η ζύμη προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Σε περίπτωση που είναι σκληρή η ζύμη, ρίχνουμε στην παλάμη μας λίγο νερό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε).

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μας, την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα Σ΄ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τον συμπηκνωμένο χυμό ντομάτας, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε τα υλικά που θα βάλουμε στην πίτσα Κόβουμε σε φέτες (ψιλές ή χοντρές ανάλογα πώς μας αρέσει), το κρεμμύδι, την ντομάτα, την πιπεριά, τη μορταδέλα και το τυρί για τοστ.

Τελικό στάδιο Αφού έχουν περάσει τα 30 λεπτά, η ζύμη μας έχει φουσκώσει και διπλασιαστεί.

Την βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και την ζυμώνουμε ελαφρά για δευτερόλεπτα.

Κόβουμε την ζύμη σε 3 κομμάτια. Το 1 θα το χρησιμοποιήσουμε στην πίτσα και τα άλλα 2 τα βάζουμε σε μπωλάκια με λάδι και τα φυλάμε στην κατάψυξη για τις επόμενες φορές.

Το μπαλάκι που κρατήσαμε (θα είναι περίπου στα 200 γρ.) το βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και με τις παλάμες μας το απλώνουμε σ΄όλο το ταψί.

Από το κατσαρολάκι παίρνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας και την απλώνουμε κι αυτή πάνω στη ζύμη.

Την υπόλοιπη σάλτσα τη μοιράζουμε σε βαζάκια και την φυλάμε κι αυτή στην κατάψυξη για επόμενες χρήσεις.

Αφού έχουμε απλώσει ομοιόμορφα τη σάλτσα πάνω στη ζύμη, βάζουμε μία – μία περιμετρικά τις φέτες ντομάτας που έχουμε κόψει.

Από πάνω βάζουμε τις φέτες από το κρεμμύδι και από πάνω από το κρεμμύδι βάζουμε τις φέτες πιπεριάς.

Στη συνέχεια βάζουμε την μορταδέλα και το τυρί για τοστ. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της πίτσας με μπόλικο τριμμένο τυρί gouda.

Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς.

Βάζουμε το ταψάκι μας με την πίτσα στον φούρνο, ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένια η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.