Πριν από λίγο ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.
Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.
Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Μήνυμα προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά κυρίως στους αναποφάσιστους θέλησε να στείλει ο Ζάεφ, στην κρίσιμη συνεδρίαση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Ο Ζάεφ τόνισε ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών και τους ζήτησε να ψηφίσουν με βάση τη θέλησή τους, ειδικά όσοι είναι αναποφάσιστοι.
«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι να προχωρήσει μπροστά η χώρα» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προειδοποιώντας ότι «η άλλη επιλογή θα έθετε τη χώρα σσε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών».
Σύμφωνα με όσα είπε ο Ζάεφ, η αποδοχή των συνταγματικών αλλαγών θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Εσείς θα αποφασίσετε εάν θα κερδίσετε πολλά ή θα χάσετε πολλά», τόνισε.
Παράλληλα, ο Ζάεφ έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης προς το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, υπευθυμίζοντας όσα έγιναν στη Βουλή στις 27 Απριλίου, όταν διαδηλωτές του εθνικιστικού κόμματος εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της βουλής.
«Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας», σχολίασε ο Ζάεβ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν τους πολιτικούς, εάν δεν το κάνουν πρώτα μεταξύ τους.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δεχθεί τροπολογίες για τις συνταγματικές αλλαγές, εφόσον βρίσκονται εναρμονισμένες με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.