ΚΙΕΒΟ. Το πρόγραμμα της επιστράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατά το τελευταίο κύμα της επιστράτευσης πραγματοποιήθηκε κατά 50%.
Για το γεγονός αυτό στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού «112 Ukraina» δήλωσε ο συνταγματάρχης, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμύνης της Ουκρανίας σε θέματα επιστράτευσης Αλεξάνδρ Πραβντίβετς.
Το έκτο κύμα της επιστράτευσης που άρχισε στην Ουκρανία στις 19 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε στις 17 Αυγούστου. Στο γενικό Επιτελείο εξήγησαν την αναγκαιότητά της «με σημαντική ένταση της κατάστασης στα ανατολικά της χώρας».
Ο ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να ρωτήσει τους Ουκρανούς και ιδιαίτερα τους κατοίκους της πόλης Λουτσκ, γιατί στην ουσία απέτυχε η επιστράτευση.
Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, είπε ότι στο Βολίν (στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας) το πρόγραμμα της επιστράτευσης πραγματοποιήθηκε μόνο κατά 39%. Στο ίδιο το Λουτσκ (διοικητικό κέντρο του Βολίν) η επιστράτευση πραγματοποιήθηκε κατά 50%, σε βόρειες περιοχές, όπου, όπως υπογράμμισε η δημοσιογράφος, σχεδόν δεν υπάρχει σήμα για λήψη των ουκρανικών καναλιών, το ποσοστό είναι πολύ πιο μικρό και φτάνει στα 30%.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Βολίν Βλαδίμιρ Γκούντσικ κατά τη διάρκεια της άμεσης σύσκεψης τόνισε ότι στην περιφέρεια φέυγουν και κρύβονται από την επιστράτευση περίπου 10000 άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας. Κατά τη γνώμη του αξιωματούχου, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως το πρόγραμμα, αν γινόταν να συλληφθούν.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Λουτσκ έτσι λένε για την ομαδική επιστράτευση στον ουκρανικό στρατό:
«Όσοι ήθελαν να πάνε να πολεμήσουν, ήδη πήγαν, οι υπόλοιποι που θα μπορούσαν να πάνε, βλέπουν ότι δεν είναι κατανοητή η αιτία του πολέμου. Η κεντρική εξουσία στέλνει κάποια περίεργα μηνύματα για την εκεχειρία, για κάποιες επιθέσεις - αποχωρήσεις. Δεν υπάρχει όμως κάτι συγκεκριμένο, κάτι που να παρακινούσε τους ανθρώπους να πάνε στο στρατό».
«Η ουκρανική μας ηγεσία έκανε το παν για να στερήσει τους άνδρες της θέλησης να πάνε να πολεμήσουν. Αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος είναι προς το συμφέρον της εξουσίας μας».
«Η επιστράτευση είναι το ένα, ο εφοδιασμός είναι εντελώς άλλο θέμα. Μπορεί κανείς να επιστρατεύσει το κάθε δεύτερο, δεν θα υπάρχει όμως ο εφοδιασμός».
«Οι άνθρωποι απογοητεύτηκαν για τον πόλεμο και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Προσπαθούν να τις αποφύγουν με πάση θυσία», σχολιάζει ο δημοσιογράφος του καναλιού τις γνώμες των κατοίκων του Λουτσκ.
Η αποφυγή από την υπηρέτηση στο στρατό, μεταξύ άλλων και η φυγή στο εξωτερικό, έγινε ομαδικό γεγονός. Οι αρχές του Κιέβου αντέδρασαν στην άρνηση του πληθυσμού να πάει να πολεμήσει στο Ντονμπάς με αύξηση της ποινικής ευθύνης για την αποφυγή της επιστράτευσης μέχρι πραγματικές ποινικές υποθέσεις. Το 2014 στην Ουκρανία για την αποφυγή από την επιστράτευση στην Ουκρανία καταδικάστηκαν 139 άτομα.
Την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι στη Ρωσία τώρα βρίσκονται περίπου 3 εκατομμύρια Ουκρανοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στρατεύσιμης ηλικίας.
"Είναι κατανοητό για ποιους λόγους έφτασαν στη Ρωσία", τόνισε ο Πούτιν.