Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στη Δύση το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone, ένα από τα υπερόπλα που παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο διάγγελμά του της 1ης Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος καυχήθηκε ότι το drone αυτό θα είναι άτρωτο, θα μπορεί να πλέει αθόρυβα σε «μεγάλα βάθη», πολύ ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο σκάφος, και να φέρει μια μεγάλη πυρηνική βόμβα. «Μη επανδρωμένα υποβρύχια μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, που τους επιτρέπει να πλήττουν διάφορους στόχους, από σμήνη αεροσκαφών μέχρι παραθαλάσσιες υποδομές και οχυρωματικά έργα», τόνισε.
Αν και δεν αποκάλυψε άλλες λεπτομέρειες, πιστεύεται ότι πρόκειται για το σύστημα πολλαπλών εφαρμογών Status-6, που οι Ρώσοι έχουν βαφτίσει «Ποσειδών» και η CIA «Κanyon». Το σύστημα αυτό πιστεύεται ότι έχει βεληνεκές 6.200 μιλίων, μπορεί να πιάσει ταχύτητες έως και 56 κόμβων και διαφέρει πολύ από τα άλλα πυρηνικά όπλα.
Ενώ κάθε φορά που γίνεται διάσπαση του ατόμου υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ραδιενέργειας, τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούν συνήθως τις εκρήξεις για να προκαλέσουν μεγάλη θερμότητα και πίεση περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ραδιενέργεια. Αλλά η πυρηνική τορπίλη του Πούτιν χρησιμοποιεί ραδιενεργά απόβλητα για να αποτρέψει, τρομάξει και ενδεχομένως να τιμωρήσει τους εχθρούς για τις επόμενες δεκαετίες.
Πυρηνικοί φυσικοί λένε ότι η έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, όπως έδειξαν και οι υποβρύχιες δοκιμές -μεταξύ των οποίων οι επιχειρήσεις Crossroads Baker και Hardtack I Wahoo- που έκαναν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 και του 1950: τεράστιες στήλες ύδατος εκτοξεύτηκαν στον ουρανό πυροδοτώντας ισχυρά ωστικά κύματα, ενώ πλοία που παρέπλεαν εξαερώθηκαν, άλλα ταλαντεύτηκαν σαν καρυδότσουφλα και βυθίστηκαν, ενώ ορισμένα υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.
Όπως είπε ο φυσικός Ρεξ Ρίτσαρντσον, ειδικός στα πυρηνικά όπλα, στο Business Insider, «ένα πυρηνικό όπλο με ισχύ 20 έως 50 μεγατόνων που θα εκραγεί κοντά σε ακτή, μπορεί να απελευθερώσει ενέργεια ίση ή πιθανώς και μεγαλύτερη από εκείνη του τσουνάμι του 2011», στην Ιαπωνία, όταν έχασαν τις ζωές τους πάνω από 15.000 άνθρωποι. Και τόνισε ότι τα κύματα μπορεί να φθάσουν σε ύψος ακόμη και τα εκατό μέτρα!
Ο Ρίτσαρντσον και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι από την έκρηξη ενός τέτοιου όπλου κοντά στην ακτή μπορεί να απορροφηθούν τόνοι ωκεάνιου ιζήματος, που θα βομβαρδιστούν από ακτινοβολία και θα πέσουν υπό τη μορφή ραδιενεργού βροχής σε κοντινές περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ντόπιους πληθυσμούς.
Άλλοι, ωστόσο, αμφισβητούν το σκοπό και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου όπλου, αφού όπως λένε, θα προκαλούσε καταστροφές σημαντικά μικρότερες από ό,τι αν χρησιμοποιείτο κατευθείαν εναντίον μιας πολυάνθρωπης πόλης.