Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Υπό συντήρηση η Αμμόχωστος



Για τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αμμόχωστο και για όσα προγραμματίζονται σε μνημεία της πόλης, ενημέρωσε χθες αργά το απόγευμα σε συγκέντρωση η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον προμαχώνα Μαρτινέγκο όπου διεξάγονται εργασίες συντήρησης. 

Όπως ανέφερε  ο Γλαύκος Κωνσταντινίδης, μέλος στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και συντονιστής του προγράμματος αποκατάστασης μνημείων, στην πόλη της Αμμοχώστου βρίσκεται σε εξέλιξη μια δέσμη από έργα που αφορούν κυρίως εργασίες συντήρησης υφιστάμενων μνημείων. 

Οι εργασίες συντήρησης, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, διεξάγονται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, στον προμαχώνα Ράβελιν, στον προμαχώνα Άρσεναλ και σε ένα σημαντικό μέρος των τειχών. Έργα συντήρησης γίνονται ή θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και σε εκκλησίες που βρίσκονται στην περιοχή του προμαχώνα Μαρτινέγκο. Πρόκειται για τις εκκλησίες της Αγίας Άννας, της Αγίας Μαίρης, της εκκλησίας Tanner’s και της εκκλησίας των Καρμελιτών. 

Ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε ότι η κατάσταση όλων των μνημείων στα οποία διεξάγονται εργασίες συντήρησης δεν είναι τόσο κακή, αλλά δεν ήταν σε κατάσταση που να μπορούν να τα επισκεφθούν οι πολίτες. «Υπήρχαν προβλήματα επικινδυνότητας στα συγκεκριμένα μνημεία, ενώ υπήρχαν και τμήματα που χρειαζόταν να αντικατασταθεί η πέτρα λόγω μεγάλης φθοράς», ανέφερε.

Οι εργασίες συντήρησης που διεξάγονται σε αυτά τα μνημεία αποσκοπούν στην αναχαίτιση περαιτέρω φθοράς και πρόκλησης μεγαλύτερων ζημιών, ώστε να καταστούν όλα επισκέψιμα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα τίθενται θέματα επικινδυνότητας. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, το συνολικό κόστος για τη συντήρηση των πιο πάνω μνημείων αναμένεται να ανέλθει στα €2 εκατ. 

Όσον αφορά στην πρόοδο των εργασιών, σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης στους προμαχώνες Μαρτινέγκο και Ράβελιν, όπου τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2018. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2016, υπό την επίβλεψη του UNDP και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Όταν ξεκινούσαν τα έργα ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε: «Η αντίληψη που επικρατεί στην Τεχνική Επιτροπή είναι πως ο πολιτισμός είναι κοινός και ότι δεν κάνουμε έργα που θα μετατραπούν σε μουσειακούς χώρους, αλλά θέλουμε η προσπάθεια να έχει απήχηση στον κόσμο και στην καθημερινή του ζωή». Σκοπός, είπε, είναι «όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να τα επισκέπτονται και να συνδεθούν και να ταυτιστούν με τα μνημεία αυτά, που σηματοδοτούν την εξέλιξη της ιστορίας μας».

Για τη χθεσινή συγκέντρωση, ο κ. Κωνσταντινίδης διευκρίνισε ότι σκοπός της ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος για τις εργασίες που έχουν γίνει και για τα έργα που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον. 

«Στην επαφή που έχουμε με τον κόσμο ενημερώνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα έργα που διεξάγονται σε διάφορα μνημεία. Αναδεικνύουμε επίσης το πόσο σημαντικό μέρος του προγράμματος της Τεχνικής Επιτροπής είναι αυτά τα έργα που αφορούν σε επεμβάσεις και συντηρήσεις στην Αμμόχωστο. Στην περιοχή της Αμμοχώστου ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες στον Πύργο του Οθέλλου» ανέφερε το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής. 

Ο πύργος του Οθέλλου, που αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων του Κάστρου της Αμμοχώστου, είναι τετράγωνο κτίσμα με τέσσερις πύργους στις γωνίες του και ξεχωριστή τάφρο από το υπόλοιπο κάστρο. Κατά τη Φραγκοκρατία, εκεί δενόταν η μία άκρη της αλυσίδας που έκλεινε την είσοδο του εσωτερικού λιμένα της πόλης. Η αρχική μορφή του κτηρίου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Αρχικά είχε και δεύτερο όροφο, ο οποίος όμως αφαιρέθηκε το 1492. Πάνω από την πύλη βρίσκεται εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τον ενετικό φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου και επιγραφή που γράφει: «Nicolo Foscarini, ο Ενετός στρατηγός». Το κάστρο περιβάλλεται από τάφρο και είναι απομονωμένο από τις υπόλοιπες οχυρώσεις.

Προγραμματίζονται έργα και σε άλλα μνημεία

Στο στάδιο του προγραμματισμού βρίσκονται οι εργασίες και για άλλα μνημεία, ωστόσο η φύση των εργασιών που θα γίνουν διαφέρουν από μνημείο σε μνημείο.

Μεταξύ άλλων θα γίνουν εργασίες στην Παναγία της Άσσιας, στην εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στην Κυθραία, το Λουτρό στη Λεμεσό, τα παλιά τ/κ σχολεία στον Κοτσιάτη, Πόλη Χρυσοχούς και Μαρί, η εκκλησία του Αγίου Αρτέμονος στην περιοχή Ορνίθι / Αφάνεια, η εκκλησία του Αγίου Σέργιου στη Νέτα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Άρδανα, η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα, το διατηρητέο αρχοντικό στα Λιμνιά Αμμοχώστου και οι νερόμυλοι στα Βράτσια, στη Μαλιά Πάφου και στα Λιμνιά Αμμοχώστου.

Πηγή κειμένου: 

philenews.com