Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν εξερράγη μια βόμβα, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλες επιθέσεις στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί στο πλάι ενός δρόμου στην επαρχία Ντάλεχ, μάλλον προοριζόταν να πλήξει κάποιο στρατιωτικό όχημα αλλά έπληξε ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, διευκρίνισε μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας. Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Η επαρχία Ντάλεχ ελέγχεται από τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία πολεμά τους σιίτες αντάρτες που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.
Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), η οποία διαθέτει πολλά ερείσματα στην Υεμένη, επωφελήθηκε από το χάος που προκάλεσε η σύρραξη για να ενισχύσει τις θέσεις της στο νότιο τμήμα της χώρας. Η οργάνωση αναλαμβάνει συχνά την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Από τις αρχές του Αυγούστου μια επίλεκτη υεμενίτικη δύναμη, την οποία συνδράμουν αμερικανοί σύμβουλοι, πήρε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας επαρχίας Σάμπουα, η οποία έχει μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα, αφού οι τζιχαντιστές επέλεξαν να κάνουν μια τακτική υποχώρηση.
Στην επαρχία Αμπιάν, επίσης στον νότο, ένας στρατηγός τραυματίστηκε και ένας γιος του σκοτώθηκε σε μια ενέδρα στην πόλη Λοντέρ, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την επίθεση στην ΑΚΑΧ. Δεν έγινε σαφές εάν ο γιος του στρατηγού ανήκε στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων ή αν ήταν άμαχος.
Σε μια τρίτη επίθεση, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν μασκοφόροι άνοιξαν πυρ σε μια κατοικημένη περιοχή στην επαρχία Χαντραμούτ, ανατολικά της Ντάλεχ και της Αμπιάν.
Οι πολίτες πληρώνουν τον πιο βαρύ φόρο αίματος στον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη κι έχει στοιχίσει τη ζωή από τον Μάρτιο του 2015 σε περίπου 8.400 ανθρώπους, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων ήσαν άμαχοι. Η σύρραξη έχει εξάλλου προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή που ειδικοί χαρακτηρίζουν «φρικιαστική».
Νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της χολέρας ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο στην Υεμένη, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει σχεδόν τους 2.000 από τα τέλη του Απριλίου.
Στον πόλεμο στην Υεμένη αναμετρώνται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από έναν αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους αντάρτες Χούθι, που έχουν συμμαχήσει με μονάδες του στρατού οι οποίες παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και κατηγορούνται για σχέσεις με το Ιράν.