Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Βρετανός πρωθυπουργός: Αποχαιρέτησε τους ομολόγους του



Το μεγάλο ερώτημα-δίλημμα που προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι το αν θα είναι συναινετικό διαζύγιο ή σκληρό παζάρι για το Brexit;.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο δείπνο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε μια «συγκινησιακά φορτισμένη» εισήγηση, ουσιαστικά αποχαιρετώντας τους, καθώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παραστεί στην άτυπη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

Μέχρι τότε θα ισχύει το παρόν «status quo» στις σχέσεις ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας, στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου όμως θα φανεί η θέληση του νέου Βρετανού ηγέτη για το μέλλον, νεργοποιώντας ή όχι το άρθρο 50, που αφορά στην έξοδο ενός κράτους-μέλους.

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται τώρα είναι η μορφή της διαδικασίας από αυτό το σημείο και το κατά πόσο θα εξελιχθεί σε ένα «συναινετικό διαζύγιο», όπου ο νέος πρωθυπουργός θα δράσει ουσιαστικά ως ένας... συμβολαιογράφος-τοποτηρητής, που θα επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις εξόδου, ή θα υπάρξει ένα μεγάλο παζάρι, όπου ενδεχομένως θα ζητηθεί εκ νέου η λαϊκή βούληση των Βρετανών.

Προς το παρόν, υπάρχουν δύο κύριες απόψεις στη Σύνοδο: η μία, που ενστερνίζονται θεσμοί και κράτη-μέλη που θέλουν την επίκληση του άρθρου 50 το συντομότερο και, από την άλλη πλευρά, κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Λιθουανία, που θέλουν να δοθεί χρόνος στη Μεγάλη Βρετανία, με μια πιο αργή διαδικασία.