Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 -

Βρετανία: Οι προκλήσεις του Στάρμερ



Να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς αυξήσεις φόρων στους εργαζόμενους, παρά τα αναμενόμενα δύσκολα οικονομικά μέτρα στον προϋπολογισμό, που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου, υποσχέθηκε ο Κίερ Στάρμερ στο ετήσιο τετραήμερο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, στο Λίβερπουλ.

Τα συνδικάτα πιέζουν για το επίδομα θέρμανσης

Ωστόσο αντιμέτωπος με σημαντική πρόκληση για την ηγεσία του, βρίσκεται ο πρωθυπουργός καθώς συνδικάτα όπως η Unite και η CWU πιέζουν για ψηφοφορία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει το επίδομα θέρμανσης για συνταξιούχους. Το επίδομα αυτό, αξίας έως και £300, επηρεάζει 10 εκατομμύρια συνταξιούχους, και η περικοπή του έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι πολλοί ηλικιωμένοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση τον χειμώνα.

Παράλληλα, το συνέδριο επισκιάζεται από κριτική σχετικά με δώρα που δέχθηκαν ο Στάρμερ και άλλοι υπουργοί από πλούσιους δωρητές, όπως ο Λόρδος Waheed Alli, προκαλώντας ανησυχίες για υποκρισία, καθώς η κυβέρνηση ζητάει θυσίες από τους πολίτες για να καλύψει το έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά.

Στην ομιλία της , η Αντιπρόεδρος Άντζελα Ρέινερ προσπάθησε να δώσει έναν πιο αισιόδοξο τόνο, με σύνθημα “Η αλλαγή ξεκινά”, υποσχόμενη να “φτιάξει τα θεμέλια και να επαναφέρει τη Βρετανία στον δρόμο της ανάπτυξης”.

Δυσκολότερος ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά το 2025
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, τόνισε ότι “η Βρετανία επιστρέφει”. Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για το αν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow σε επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Ο Λάμι τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για θάρρος και υπομονή, υποδηλώνοντας την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, ενώ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα γίνει πιο δύσκολος, ειδικά μέχρι το τέλος του 2025 και μετά.