Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με «ισχυρά αντίμετρα» στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ ή σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις εναντίον της, εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιζητεί τον πόλεμο.
Να σημειωθεί ότι η νέα προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας έρχεται μετά την τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι επιθυμούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, να απαγορεύσει την εξαγωγή υφασμάτων από τη χώρα και την πρόσληψη Βορειοκορεατών εργαζόμενων στο εξωτερικό, αλλά και να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.
«Θα απαντήσουμε στα βάρβαρα σχέδια για την επιβολή κυρώσεων και την άσκηση πίεσης που απεργάζονται οι ΗΠΑ με δικά μας ισχυρά αντίμετρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Πιονγκγιάνγκ στο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας.
Στην ανακοίνωση αυτή η Βόρεια Κορέα κατηγορεί επίσης τόσο τη Νότια Κορέα όσο και την Ιαπωνία ότι χρησιμοποιούν το ρωσικό φόρουμ για να παίξουν «βρώμικα πολιτικά παιχνίδια», επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να συζητηθεί η οικονομική συνεργασία στην περιοχή και όχι να επικριθεί το βαλλιστικό της πρόγραμμα.
Νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ αναμένει η Σεούλ
Ακόμη μια εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «αναμένει» η Σεούλ, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και η χώρα γιορτάζει την επέτειο της ίδρυσής της.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια ως την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Λι Νακ Γιον, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να μπεί φρένο στην «απερισκεψία» της Πιονγκιάνγκ.
Η εκτίμηση αυτή του Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού γίνεται πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία δοκίμασε βόμβα υδρογόνου την περασμένη Κυριακή, χαρακτηρίζοντάς την «δώρο» για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν και άλλα αντίστοιχα, την ώρα που νοτιοκορεατική εφημερίδα ανέφερε πως οι Βορειοκορεάτεςμεταφέρουν έναν βαλλιστικό πύραυλο, πιθανόν διηπειρωτικό,προς τη δυτική ακτή της χώρας.
Το μέγεθος της δραστικής έντασης που είχε η δοκιμή της Κυριακής, σε συνδυασμό με μία σειρά δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα, δηλώνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει στην επίτευξη του κεντρικού στόχου της, για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου που θα μπορούσε να πλήξει την γεωγραφική περιφέρεια των ΗΠΑ.
Ενισχύει την αντιπυραυλική ασπίδα της η Νότια Κορέα
Μετά την αναβάθμιση της απειλής από τον Βορρά κατά της εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, η Σεούλ ενισχύει την άμυνά της και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε νωρίτερα σήμερα στην εγκατάσταση άλλων τεσσάρων εκτοξευτών του συστήματος THAAD, στα νότια της χώρας. Δύο ακόμη εκτοξευτήρες είχαν αναπτυχθεί προηγούμενα στο πλαίσιο της αρχικής προσπάθειας για την οργάνωση αντιπυραυλικής άμυνας περιοχής.
Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όταν περίπου 8.000 αστυνομικοί διαπέρασαν το μπλόκο που είχαν στήσει περίπου 300 χωρικοί, αλλά και μέλη ομάδων πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.
Η απόφαση για την ανάπτυξη του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει προκαλέσει την σοβαρή αντίδραση της Κίνας, με αφορμή το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει την δυνατότητα επιτήρησης της περιοχής που καλύπτει. Το Πεκίνο ανησυχεί ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα έχουν εικόνα σε άμεσο χρόνο για τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεών του, στο εσωτερικό της Κίνας. Παράλληλα, η Κίνα υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD διαταράσσει την υφιστάμενη περιφερειακή ισορροπία αμυντικής ασφάλειας.
ΗΠΑ και η Κίνα εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της απειλής ασφάλειας από την Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις, προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει πετρελαϊκό εμπάργκο στην Βόρεια Κορέα, ν’ απαγορεύσει τις εξαγωγές βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων στο εξωτερικό, όπως επίσης και την απασχόληση εργατικού δυναμικού από την Βόρεια Κορέα, σε άλλες χώρες.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ, επιδιώκουν το “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, αλλά και την εφαρμογή ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε βάρος του. Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχέδιο απόφασης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για το οποίο, έλαβε γνώση το Reuters.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από την Κίνα που είναι ο στενότερος διπλωματικός υποστηρικτής κι εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, να πράξει περισσότερα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η σοβαρή απειλή ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί για την Κορεατική Χερσόνησο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει ένα προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να υπογραφεί από τον Τραμπ επιβάλλοντας κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα έχει εμπορικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα. Το προεδρικό αυτό διάταγμα, θα υπογραφεί στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα για την συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της.
Ο πρόεδρος Τραμπ κι ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ είχαν τηλεφωνική συνομιλία χθες “για την ανάληψη δράσης προκειμένου να επιτευχθεί αποπυρηνικοποίηση στην Κορεατική Χερσόνησο,” σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. “Ο πρόεδρος Σι θα ήθελε να κάνει κάτι. Θα δούμε εάν το πράξει, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας, αναφορικά με αυτό που συμβαίνει στην Βόρεια Κορέα,” δήλωσε ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σι τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του στην διάρκεια της 45λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ότι το πρόβλημα με την Βόρεια Κορέα θα πρέπει να επιλυθεί μέσω “διαλόγου και συζήτησης.”
Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν θέσει στο περιθώριο κάθε σκέψη για τον τερματισμό της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου. Το ζήτημα αυτό, δεν σχετίζεται με την Βόρεια Κορέα, αλλά προκαλεί “τριβή” στο διμερές πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Σεούλ.
Με τη σειρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συνομίλησε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν στο περιθώριο περιφερειακής οικονομικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ν’ ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα και την Ρωσία προκειμένου οι δύο χώρες να διακόψουν τον εφοδιασμό της Βόρειας Κορέας με πετρέλαιο, το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας. Ο Άμπε προσκάλεσε επίσης, τον Μουν σε τριμερή διάσκεψη που οργανώνεται για να διεξαχθεί στο Τόκιο, με την συμμετοχή της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας, ενώ ο πρόεδρος Μουν αποδέχτηκε την πρόσκληση.
Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας (Kyodo News Agency) μετέδωσε ότι ο Άμπε κι ο Μουν συμφώνησαν επίσης στην άσκηση πιέσεων για την εξασφάλιση της υποστήριξης από την Ρωσία και την Κίνα, αναφορικά με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα. Από την άλλη μεριά, οι κυρώσεις δεν επέτυχαν μέχρι σήμερα κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα αναφορικά με τον τερματισμό του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία υποστηρίζουν την εφαρμογή σχεδίου (freeze for freeze) σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα σταματήσουν την διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, σε αντάλλαγμα για την αναστολή της περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της κατά της απειλής που αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σε πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, καθώς ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή κι όχι με συμφωνία ειρήνευσης.
eleutherostypos