Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024 -

Βίζα σε χιλιάδες ανήλικες «νύφες» την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ



Χιλιάδες αιτήματα ανδρών που ζητούσαν να χορηγηθούν βίζες για να φέρουν στις ΗΠΑ ανήλικες «νύφες» ηλικίας ακόμη και 15 ετών, εγκρίθηκαν την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με το Associated Press, ένας 49χρονος αιτήθηκε να δοθεί βίζα για να παντρευτεί μια 15χρονη.

Οι εγκρίσεις αυτές είναι νόμιμες στις ΗΠΑ: ο νόμος δεν προβλέπει ελάχιστο όριο ηλικίας για να παντρευτεί κανείς. Εξετάζοντας τα αιτήματα για να επιτρέψουν την είσοδο σε «αρραβωνιαστικιές» ή «συζύγους», οι υπηρεσίες εξετάζουν μόνο αν ο γάμος είναι νόμιμος στη χώρα προέλευσης των γυναικών και αν θα ήταν νόμιμος στην Πολιτεία όπου κατοικεί μόνιμα ο αιτών.

Τα στοιχεία αυτά όμως εγείρουν ερωτηματικά για το αν το μεταναστευτικό σύστημα μπορεί να διευκολύνει τους εξαναγκαστικούς γάμους και αν η αμερικανική νομοθεσία παραβλέπει το πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να περιοριστούν οι γάμοι παιδιών. Οι γάμοι μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στις ΗΠΑ και οι περισσότερες Πολιτείες τους επιτρέπουν, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην έκθεσή της η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, κατατέθηκαν περισσότερες από 5.000 αιτήσεις από ενήλικους για λογαριασμό ανηλίκων και σχεδόν 3.000 ανήλικοι επιδίωξαν να φέρουν στις ΗΠΑ μεγαλύτερους σε ηλικία «συζύγους».

Ορισμένα θύματα εξαναγκαστικών γάμων υποστηρίζουν ότι το δέλεαρ ενός αμερικανικού διαβατηρίου, σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομοθεσία για τους γάμους, πυροδοτούν αυτές τις αιτήσεις.

«Το διαβατήριό μου μού κατέστρεψε τη ζωή», είπε στο πρακτορείο η Νάιλα Αμίν, μια γυναίκα που μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά έχει και την πακιστανική υπηκοότητα. Η οικογένειά της την πάντρεψε όταν ήταν 13 ετών στο Πακιστάν και κατόπιν αιτήθηκαν να φέρουν στις ΗΠΑ τον 26χρονο «σύζυγό» της.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν για να έρθουν στην Αμερική. Εγώ ήμουν απλώς το διαβατήριό του. Όλοι τον ήθελαν εδώ και αυτός ήταν ο τρόπος για να το πετύχουν», είπε. Η Αμίν, που σήμερα είναι 29 ετών, εξήγησε ότι αρραβωνιάστηκε με τον πρώτο εξάδελφό της, τον Τάρεκ, όταν εκείνη ήταν 8 ετών και εκείνος 21. Το αίτημα για χορήγηση βίζα στον «σύζυγο» απορρίφθηκε όταν το κορίτσι το έσκασε και αναγκάστηκε να ζήσει μέχρι την ενηλικίωσή της σε ανάδοχες οικογένειες.

«Ήμουν παιδί. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι: γιατί κανείς δεν υποψιάστηκε το παραμικρό; αυτοί που εξέτασαν εκείνη την αίτηση, δεν την είδαν; δεν σκέφτονται;» διερωτήθηκε η Αμίν.

Από το 2007 μέχρι το 2017 υποβλήθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια αιτήσεις για χορήγηση «πράσινης κάρτας» ή μεταναστευτικής βίζας στις ΗΠΑ. Στην περίοδο αυτή εγκρίθηκαν 5.556 αιτήσεις που αφορούσαν την είσοδο στις ΗΠΑ ανήλικων συζύγων ή αρραβωνιαστικών. Επίσης, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 2.926 ανηλίκων που ζητούσαν να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα των μεγαλύτερων σε ηλικία συζύγων τους. Υποβλήθηκαν επίσης 204 αιτήσεις από ανηλίκους που αφορούσαν άλλους ανηλίκους.

Τέτοιες αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν οι Αμερικανοί πολίτες ή οι μόνιμοι κάτοικοι.

Τα στοιχεία αυτά «υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ένα παραθυράκι που πρέπει να το κλείσουμε», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρον Τζόνσον.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι «νύφες» ήταν νεότερες από τους «συζύγους», συχνά κατά πολλές δεκαετίες. Σε 149 περιπτώσεις, ο ενήλικος σύζυγος ήταν πάνω από 40 ετών. Το 2011, η υπηρεσία μετανάστευσης ενέκρινε το αίτημα μιας 14χρονης για τον 48χρονο σύζυγό της στη Τζαμάικα ενώ το 2013 ένας 71χρονος αιτήθηκε να φέρει στις ΗΠΑ τη 17χρονη σύζυγό του από τη Γουατεμάλα.

Δεν υπάρχουν πανεθνικά στατιστικά στοιχεία για τους γάμους παιδιών στις ΗΠΑ, όμως αυτά που έχουν γίνει γνωστά, από λίγες Πολιτείες, υποδηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Οι πολιτειακοί νόμοι συνήθως θέτουν ως όριο ηλικίας τα 18, όμως υπάρχουν σχεδόν πάντα και οι εξαιρέσεις, για παράδειγμα επιτρέπονται οι γάμοι 16χρονων και 17χρονων με γονική συναίνεση ενώ σε ορισμένες Πολιτείες, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια και το Μέριλαντ, τα δικαστήρια μπορούν να δώσουν την άδεια για να παντρευτούν παιδιά μικρότερα των 16 ετών.

Η Φρέιντι Ράις, η οποία αγωνίζεται κατά των εξαναγκαστικών γάμων, ερεύνησε τα στοιχεία από το Νιου Τζέρσι, την Πολιτεία καταγωγής της. Διαπίστωσε ότι από το 1995 μέχρι το 2012 παντρεύτηκαν στην Πολιτεία αυτή σχεδόν 4.000 ανήλικοι, στην πλειονότητά τους κορίτσια και ότι 178 από τις «νύφες» ήταν κάτω των 15 ετών.

Η Ράις, η οποία υποστηρίζει ότι η οικογένειά της την υποχρέωσε να παντρευτεί όταν ήταν 19 ετών, είπε ότι πολύ συχνά τα κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν παρά τη θέλησή τους. «Τα υποχρεώνουν σε μια ζωή δουλείας και βιασμών. Και η κυβέρνηση δεν είναι μόνο συνένοχος: το επισφραγίζει και το ενθαρρύνει», τόνισε.

Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν το 2017 από τον Τζόνσον και την τότε γερουσιάστρια του Μισούρι Κλερ ΜακΚάσκιλ, την επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή. Ο Τζόνσον σχολίασε ότι χρειάστηκε ένας χρόνος για να συγκεντρωθούν οι πληροφορίες, γεγονός που δείχνει ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα καλύτερο σύστημα ελέγχου των αιτήσεων.

«Το μεταναστευτικό σύστημά μας μπορεί ακούσια να καλύπτει την κακοποίηση γυναικών και παιδιών» τόνισαν οι γερουσιαστές σε μια επιστολή τους.

Η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότερες αιτήσεις ήταν το Μεξικό και ακολουθούσαν το Πακιστάν, η Ιορδανία, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Υεμένη.