Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Βερολίνο: Η Αθήνα συνεχίζει να προχωρά με αργούς ρυθμούς



Καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα και τις αξιολογήσεις που καθιστούν ομιχλώδες το άμεσο μέλλον και φέρνουν στον ορίζοντα το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου «βλέπουν» γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά αργά και συχνά λείπουν οι προτεραιότητες που προωθούν την οικονομία της Ελλάδας» λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Τα Νέα» γερμανική κυβερνητική πηγή. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς τις ίδιες συζητήσεις. Εκείνο που συχνά λείπει είναι η στοχευμένη δουλειά πάνω σε συγκεκριμένα έργα» αναφέρει.

Σημειώνει παράλληλα ότι ισχύει η απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Μάιο, και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι δύσκολη η εκταμίευση δόσης τον επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ με καθυστέρηση τριών μηνών.

Το σχέδιο νόμου εισάγεται τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα έχει διπλή συνεδρίαση καλώντας και κοινωνικούς φορείς. Την Τρίτη, και αφού έχει εγκριθεί από την Επιτροπή, θα εισαχθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ την επομένη (10 Οκτωβρίου) συνεδριάζει το Eurogroup. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
Οδεύουμε προς τέταρτο μνημόνιο;

Αν το ΔΝΤ κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, σταματά και η χρηματοδότηση των Ευρωπαίων εταίρων. Η Ολλανδία έχει βουλευτικές εκλογές την άνοιξη και δεν πρόκειται να εγκρίνει ούτε ευρώ χωρίς της συμμετοχή του Ταμείου, αναφέρουν τα «Νέα». 
Ούτε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, που πήρε την έγκριση της βουλής της χώρας του για το τρίτο μνημόνιο με την υπόσχεση της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Θα υπάρξει νέα συζήτηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Και μπορεί η χώρα να μην έχει μεγάλες υποχρεώσεις επιστροφών, αλλά θα χαθούν άλλοι έξι μήνες, θα στεγνώσει η οικονομία και θα εξανεμιστεί κάθε ελπίδα σταδιακής επιστροφής στις αγορές, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.