Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 -

Τύμπανα πολέμου Ισραήλ - Ιράν στη Συρία



Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην Συρία με Ισραήλ και Ιράν να κάνουν "πρόβες" πυραυλικών επιθέσεων εκαττέρωθεν. 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών στρατιωτικών υποδομών στη Συρία, σε απάντηση για πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ιράν κατά ισραηλινών στόχων στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σημείωσαν ότι τη νύχτα ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσε τουλάχιστον 20 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων.

Η απάντηση του Τελ Αβίβ έπληξε ιρανικές αποθήκες όπλων, υλικού πολέμου, καθώς και πληροφοριακά κέντρα των ιρανικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

Το ίδιο το Ιράν, το οποίο διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία υποστηρίζοντας το καθεστώς του προέδρου της, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δεν έχει σχολιάσει επισήμως τα γεγονότα.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας «απέκρουσε» μια «ισραηλινή επίθεση» σε συριακό έδαφος, καταρρίπτοντας δεκάδες πυραύλους, ενώ η Ρωσία, μέσω του υπουργείου Άμυνάς της, μίλησε για κατάρριψη τουλάχιστον των μισών πυραύλων που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Στρατιωτική πηγή των συριακών δυνάμεων, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι ισραηλινοί πύραυλοι βρήκαν τον στόχο τους, πλήττοντας τμήματα της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας, ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών.

Τελ Αβίβ: Απέτυχαν τα ιρανικά πλήγματα

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να σταματήσει την δημιουργία «ιρανικών οχυρώσεων» στη Συρία και πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για πολλά πλήγματα σε ιρανικές εγκαταστάσεις στο συριακό έδαφος εδώ και χρόνια, με τελευταία εκείνη του Απριλίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε επτά Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.

Τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ από την εποχή του πολέμου του 1967 μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των αραβικών χωρών που το περιβάλλουν, ενώ αργότερα τα προσάρτησε επισήμως στο έδαφός του, κίνηση η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) διευκρίνισαν ότι τις 20 ιρανικές ρουκέτες εκτόξευσε το τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης που αναλαμβάνει επιχειρήσεις εκτός Ιράν, η λεγόμενη «Δύναμη Κουντς».

Ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους ανέφερε ότι τέσσερις ρουκέτες κατερρίφθησαν από την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιπες δεν βρήκαν στόχο. Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ή ζημίες.

Την εντολή για την επίθεση, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, έδωσε ο διοικητής της Δύναμης Κουντς, Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε ότι «δεκάδες ρουκέτες» εκτοξεύτηκαν κυρίως από την επαρχία Κουνέιτρα και την νοτιοδυτική Δαμασκό εναντίον των Υψωμάτων του Γκολάν.

Η ΜΚΟ δεν διευκρίνισε ποιες δυνάμεις εκτόξευσαν τις ρουκέτες, ανέφερε ωστόσο ότι αυτές εκτοξεύτηκαν μετά τον βομβαρδισμό από πλευράς Ισραήλ της συριακής πόλης Μπάαθ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Γκολάν.

Στρατιωτική πηγή της τοπικής στρατιωτικής συμμαχίας Ιράν - Ιράκ - Συρίας - Ρωσίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ «άνοιξε πρώτο πυρ».

Οι IDF, στην επίσημη ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν «δεκάδες στρατιωτικούς στόχους» του Ιράν στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί ανέφεραν ότι στόχευσαν επίσης συριακά αντιαεροπορικά συστήματα, αφού αυτά άνοιξαν πυρ κατά των ισραηλινών μαχητικών, μολονότι είχαν λάβει προειδοποίηση.

«Πόλεμος μάλλον σύντομα παρά αργότερα»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, μιλώντας από την πόλη Χερζίλια, ανέφερε ότι οι IDF έπληξαν «σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία».

«Πρέπει να θυμούνται ότι, εάν βρέξει εδώ στο Ισραήλ, εκεί θα ρίξει καταιγίδα», τόνισε. «Ελπίζω να κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και όλοι να έλαβαν το μήνυμα».

Ο κ. Λίμπερμαν τόνισε ότι, παρόλο που το Ισραήλ «δεν έχει κανένα συμφέρον από μία κλιμάκωση», πρέπει να είναι «έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο. Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα στην οποία το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ και προσπαθεί να βλάψει την ακεραιότητα και τα εδάφη του», πρόσθεσε.

Το σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν θεωρεί το Ισραήλ άσπονδο εχθρό του και έχει καλέσει πολλές φορές σε καταστροφή του εβραϊκού κράτους.

Μαζί με τη Ρωσία, αποτελούν τους βασικούς στρατιωτικούς συμμάχους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον επτάχρονο εμφύλιο στην αραβική χώρα. Η Τεχεράνη δικαιολογεί την παρουσία των δυνάμεών της στη Συρία ως «συμβουλευτική» προς τον συριακό στρατό.

Χιλιάδες πολιτοφύλακες, κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι από διάφορες μουσουλμανικές χώρες πολεμούν επίσης, με τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση του Ιράν, δίπλα στις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στο συριακό έδαφος εκλαμβάνεται από το Ισραήλ ως άμεση απειλή για την ασφάλειά του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τονίσει ότι η χώρα του μπορεί να βρεθεί σε πόλεμο με το Ιράν «μάλλον σύντομα παρά αργότερα» προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας ιρανικής επίθεσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπαιξε επίσης κομβικό ρόλο στο να πειστεί η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την οποία οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης είχαν αρθεί.