Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 -

Τούρκος αξιωματικός με απόσπαση στο ΝΑΤΟ φέρεται να ζητά άσυλο στις ΗΠΑ



Ένας Τούρκος αξιωματικός σε αποστολή του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε άσυλο αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η αίτηση ασύλου αποτελεί την πρώτη γνωστή περίπτωση Τούρκου αξιωματικού στις ΗΠΑ μετά τις εκκαθαρίσεις που συνεχίζει στο στρατό η Τουρκία, αφού μερίδα των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η περίπτωση ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η οποία ήδη απαιτεί από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην πολιτεία της Πενσυλβάνια και ο οποίος, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, είναι υπεύθυνος για το πραξικόπημα.

Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τούρκος αξιωματικός εργάζεται στα γραφεία της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, στην πολιτείας Βιρτζίνια. Δεν ανέφεραν το όνομά του ή τον βαθμό του.

Ένας αξιωματούχος όμως στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είπε ότι ο Τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού δεν είχε εμφανιστεί στις αρχές όταν η Τουρκία εξέδωσε στερητική της ελευθερίας ποινή εναντίον του τον περασμένο μήνα.

«Στις 22 Ιουλίου, εκείνη τη μέρα άφησε τα διακριτικά του και την ταυτότητά του στη βάση, και μετά από αυτό κανένας δεν έχει ακούσει κάτι από αυτόν», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης κράτησε την ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γνώση καμίας αίτησης ασύλου, ενώ είπε ότι και άλλοι δύο αξιωματικοί, αλλά χαμηλόβαθμοι, έχουν ανακληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει όμως για αυτούς ποινή στερητική της ελευθερίας», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι ένας από αυτούς έχει επιστρέψει, και ο άλλος θα πάει σύντομα.

Τον Απρίλιο, σε ανάρτηση στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, ο Ουγκουρλού περιγράφηκε ως βοηθός γενικού επιτελείου της Διοίκησης στο Νόρφολκ στους τομείς χειρισμού και ελέγχου, ικανότητας ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Οι διωγμοί στον στρατό της Τουρκίας, η οποία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και η οποία ελπίζει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταλήξει στην αποπομπή χιλιάδων στρατιωτών, που περιλαμβάνουν και περίπου 40% των Τούρκων στρατηγών.