Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Τούρκοι επιχειρηματίες στον Ερντογάν: Ξέχνα τις οικονομικές κυρώσεις στην Ολλανδία



Σαφές μήνυμα στον Ερντογάν να μην κάνει ό,τι και με τη Ρωσία πριν από σχεδόν δυο χρόνια και γονατίσει, ξανά, την ήδη ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία στέλνει το τουρκικό επιχειρηματικό λόμπι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, το ύψος των ολλανδικών επενδύσεων στη χώρα είναι… δυσθεώρητο!

Το επιχειρηματικό λόμπι, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ, πιέζει την τουρκική κυβέρνηση να… ξεχάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Ολλανδία.

Τα τελευταία χρόνια, οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν στα 22 δισ. δολάρια και μόνο τον τελευταίο χρόνο 1,7 δισ. δολάρια είναι οι άμεσες επενδύσεις. Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών δε (εισαγωγές – εξαγωγές) φτάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό του πόσο έχουν επεκταθεί στην Τουρκία οι Ολλανδοί επιχειρηματίες είναι το γεγονός πως στην Τουρκία υπάρχουν 2.711 ολλανδικές εταιρίες, ενώ μια από τις μεγαλύτερες ολλανδικές τράπεζες έχει στη χώρα 500 υποκαταστήματα.

Click4more: "Το πνεύμα του φασισμού έχει αποχαλινωθεί στους δρόμους της Ευρώπης"
Πάντως, αν και ο Ερντογάν έχει μιλήσει για το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων, πέρα από τις διπλωματικές, δύσκολα θα κάνει το βήμα. Πέρα από τις πιέσεις του επιχειρηματικού λόμπι, έχει να σκεφτεί και τον τουρισμό, που ήδη πλήττεται και πέρυσι με πτώση 26%, 906.000 Ολλανδοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία.

Από την πρώτη στιγμή η Άγκυρα έχει αφήσει εκτός κυρώσεων τους ιδιώτες. Οι κυρώσεις (όπως η απαγόρευση πτήσεων) αφορούν μόνο στις διπλωματικές αποστολές.

Εξάλλου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, μέσω Reuters φρόντισε να στείλει το μήνυμα: οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν. «Η διαβεβαίωση αυτή αφορά τους ολλανδούς επιχειρηματίες που επενδύουν, έχουν επιχειρήσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Τουρκία. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος της κρίσης», είπε.

Ερωτηθείς αν ολλανδικές εταιρείες που δρουν στην Τουρκία θα επηρεασθούν από τη διένεξη, ο Τσελίκ δήλωσε: «Ο ιδιωτικός τομέας, ο κόσμος των επιχειρήσεων, οι τουρίστες και ο λαός της Ολλανδίας δεν αποτελούν μέρος της κρίσης».