Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Την ΕΕ περιμένουν στη γωνία οι Ιταλοί



Με ιδιαίτερη προσοχή περιμένουν στη Ρώμη την αντίδραση των Βρυξελλών στις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν. Εν μέσω της δικής τους διαμάχης με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό, θέλουν να δουν αν θα υπάρξει αντίστοιχη αντιμετώπιση και της Γαλλίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν ενέχουν κίνδυνο να δημιουργήσουν πρόβλημα στις Βρυξέλλες αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, δήλωσε ο Λουίτζι ντι Μάιο.

«Εάν στη Γαλλία, οι κανόνες σχετικά με τη σχέση ελλείμματος\ΑΕΠ είναι οι ίδιοι με την Ιταλία, είναι σαφές και προφανές ότι εκεί επίσης αναμένω η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να ξεκινήσει μια διαδικασία», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος Μακρόν χθες, διότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτές δεν συνάδουν με το ύψος του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ, όπως έχει προβλέψει η Γαλλία. Αυτό θα ανοίξει ένα γαλλικό πρόβλημα, έπειτα από το ιταλικό πρόβλημα, εάν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους», συνέχισε ο Ντι Μάιο συμπληρώνοντας: «Εμείς δεν το ελπίζουμε αυτό, διότι το θέμα δεν είναι να αντιταχθούμε στην Ευρώπη».

Οσα διεκδικούν τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, η Ρώμη τα έχει εντάξει στο κυβερνητικό πρόγραμμά της και ήδη είναι στον προϋπολογισμό της, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση ορισμένων φόρων σε βάρος των επιχειρήσεων.

«Εάν εμείς εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις, θα διατηρήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους Ιταλούς. Εάν όχι, η Ιταλία και η Γαλλία θα μοιάζουν πολύ» προειδοποίησε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Τζουζέπε Κόντε, με αντικείμενο το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας. «Οι 24-48 ώρες επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες» τόνισε ο Ντι Μάιο.