Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Την αναζητούσαν 9 χρόνια. Είχε σκοτώσει και εγκαταλείψει 17χρονο σε τροχαίο



Συνελήφθησαν, στην Αθήνα, μια 30χρονη Κύπρια και οι γονείς της, η 58χρονη μητέρα της και ο 62χρονος πατέρας της, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης των κυπριακών Αρχών.

Η 30χρονη ήταν καταζητούμενη επί 9 χρόνια από τις κυπριακές Αρχές, για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη Λεμεσό, κατά το οποίο ένας 17χρονος έχασε τη ζωή του, στις 27 Δεκεμβρίου 2007.

Πιο συγκεκριμένα, η 30χρονη Κύπρια κατηγορείται για τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής, για εγκατάλειψη μετά από τροχαίο, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η Έφη Ηροδότου καταζητείτο με ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης, για να δικαστεί για υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, που συνέβη στις 4.45 τα ξημερώματα, στις 27 Δεκεμβρίου 2007, στη Λεμεσό, συνεπεία του οποίου έχασε τη ζωή του ο Αιμίλιος Ιωάννου, 17 χρόνων, από τη Λεμεσό. Πρόκειται για την οδηγό του αυτοκινήτου, το οποίο συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα του άτυχου Αιμίλιου Ιωάννου. Η φωτογραφία της Ηροδότου βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ με την ένδειξη «Wanted», όπως αναφέρει το sigmalive.

Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η νεαρή καταζητείται για εγκλήματα που στρέφονται σε βάρος της ζωής και της υγείας. Αρχικά, η Ηροδότου είχε αθωωθεί στις κατηγορίες της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή για το αδίκημα της εγκατάλειψης σκηνής θανατηφόρου δυστυχήματος.

Στη συνέχεια, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, ασκήθηκε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο το 2009 ανέτρεψε την υπόθεση και διέταξε επανεκδίκαση. Αυτή εκκρεμεί μέχρι σήμερα, επειδή η Ηροδότου είχε εξαφανιστεί στο εξωτερικό.

Ενώπιον του Ανωτάτου αποκαλύφθηκε πως στην πρωτόδικη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν ψευδομάρτυρες, παραποιήθηκαν στοιχεία και τεκμήρια που λήφθηκαν από τη σκηνή του δυστυχήματος. Επίσης, καταγγέλθηκε για χρηματισμό και η δημόσια κατήγορος, εναντίον της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία τελικά ανεστάλη, μετά την υποβολή της παραίτησή της.

Πατέρας θύματος: Δεν δέχομαι ότι με τη σύλληψη ήρθε η Δικαιοσύνη

Στην πρώτη δίκη, η κατηγορούμενη τιμωρήθηκε με 2 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 3 χρόνια στέρηση άδειας οδήγησης,. Ο πατέρας του θύματος, όμως, υποστηρίζει ότι υπήρξε παραποιημένη κατάθεση που αναιρούσε τα όσα περιέγραψε η αυτόπτης μάρτυρας. Ένας από τους δικαστές αντιλήφθηκε ότι υπήρξε παραποίηση μαρτυρίας και ζήτησε επανεκδίκαση στο Εφετείο, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς η κατηγορούμενη είχε φύγει από την Κύπρο, μαζί με τους γονείς της.

"Ένας ακόμα μάρτυρας είδε τη σκηνή του εγκλωβισμού. Όταν ρώτησε την κατηγορούμενη αν ο γιος μου φορούσε κράνος, εκείνη απάντησε ναι. Στην κατάθεσή του γράφτηκε "μου απάντησε δε ότι φορούσε κράνος". Στην κατάθεση προστέθηκε ένα -ν και το δε έγινε δεν. Ο δικαστής είδε ότι το -ν ήταν με διαφορετικό μελάνι κι ότι κάτι παραποιήθηκε κι από εκεί άρχισε η έρευνα", είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας του θύματος.

Ο πατέρας του 17χρονου έχει ακόμα έναν γιο, η ζωή του, όμως, έχει αλλάξει για πάντα. "Δεν δέχομαι ότι ήρθε η Δικαιοσύνη, επειδή συνελήφθη η κατηγορούμενη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να πάρει τον δρόμο της στο δικαστήριο".

Τόσο η 30χρονη, όσο και οι γονείς της, έδωσαν την συγκατάθεσή τους να εκδοθούν στην Κύπρο και ως εκ τούτου εντός των επόμενων 10 ημερών, ανακριτές θα πρέπει να μεταβούν στην Ελλάδα για να παραλάβουν τους υπόπτους και να τους μεταφέρουν στην πατρίδα τους.

Το Εφετείο Αθηνών διέταξε να παραμείνουν και οι τρεις υπό κράτηση μέχρι την έκδοση τους, ενώ η 30χρονη ζήτησε τη μεταφορά της στο νοσοκομείο καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αυτί της.