Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι θα ζητήσει η Μέι από τις Βρυξέλλες, τι μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι



Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με στόχο να προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέες εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία της για το Brexit.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να τη βοηθήσουν να πείσει το κοινοβούλιό της, αλλά αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του διαζυγίου.

Μετά την επιβίωσή της από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για διήμερη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς τη Μέι για να εξετάσουν «τι μπορούν να της προσφέρουν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν «να βοηθήσουν» αλλά δεν ξέρουν πώς. «Το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό, πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας» εξήγησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης κράτους μέλους.

Η επιβίωσή της στην πρόταση μομφής ήταν πύρρειος νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, κάτι που δείχνει ότι παραμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.

«Ήταν και είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Τώρα είναι σημαντικό να συγκεντρωθούμε σε μια συντεταγμένη αποχώρηση» έγραψε στο Twitter ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, συγχαίροντας τη Μέι μετά την ψηφοφορία.

Οι υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως και οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί τους του μικρού ενωτικού κόμματος DUP αμφισβητούν ιδιαίτερα τη λύση του λεγόμενου backstop, δηλαδή το «δίχτυ ασφαλείας» που προβλέπεται από την συμφωνία διαζυγίου της Μέι με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Το «δίχτυ ασφαλείας»

Το «δίχτυ ασφαλείας» προβλέπει τη δημιουργία «ενιαίου τελωνειακού εδάφους», που θα περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει του Brexit. Αυτό θα εφαρμοστεί μόνον αν οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και των 27 της ΕΕ δεν επιτρέψουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την απουσία «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο οι υπέρμαχοι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ φοβούνται ότι η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα προσδεδεμένη στην ΕΕ, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Για να τους καθησυχάσει η Μέι ελπίζει να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι αυτό το backstop θα είναι μόνο προσωρινό.

«Η ιδέα μιας ημερομηνίας λήξης για την εγγύηση είναι κάτι που δεν θα συμβεί» από ευρωπαϊκής πλευράς, έχει ωστόσο προειδοποιήσει ήδη από χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις στη Μέι πέραν μιας μικρής παραγράφου «διευκρίνισης», η οποία «δεν θα είναι νομικά δεσμευτική».

Κι αυτό διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες όπως και στα κράτη μέλη το έχουν πει επανειλημμένως σε όλους τους τόνους: Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, για την οποία χρειάστηκαν 17 μήνες διαβουλεύσεων.

«Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα βγούμε με κάποιες αλλαγές» από τη σύνοδο κορυφής, προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση» αλλά μόνο παρατηρήσεις, υπερθεμάτισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι αν και είναι σαφές ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν θα ξανανοίξει και δεν θα τροποποιηθεί, υπάρχει παρ' όλα αυτά κάποιο περιθώριο ελιγμού για μια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτός από το ιρλανδικό θέμα, η συμφωνία για το Brexit ρυθμίζει επίσης το θέμα της εκκαθάρισης του λογαριασμού που θα πρέπει να εξοφλήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ για να τιμήσει τις δεσμεύσεις του. Προβλέπει επίσης ποια θα είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρετανών στην ΕΕ μετά το Brexit.

Αν και το Brexit αναμένεται για άλλη μια φορά να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κατά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης κι άλλα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων ορισμένα που εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν πηγή συγκρούσεων, όπως το μεταναστευτικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προβλέπουν επίσης να κάνουν έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων για τον μετά το Brexit προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός δεινού μπρα ντε φερ ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επίσης αναμένεται να ανανεώσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Αύριο Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μεταρρυθμίσεις για την ευρωζώνη, οι οποίες έχουν ως στόχο την καλύτερη προστασία της νομισματικής ένωσης από μελλοντικές κρίσεις.