Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 -

Θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν – Επικοινωνία Όστιν- Γκάλαντ μετά την αμερικανική επιστολή για την ανθρωπιστική κρίση



Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά το αίτημα της Ουάσινγκτον προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο.

Ο Λόιντ Όστιν «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ με στόχο την αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, έχουν επιλεχθεί οι στόχοι
Το Ισραήλ φαίνεται πως έχει καταλήξει στους στόχους που θα πλήξει στο Ιράν, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως γνωρίζουν, επισήμως τουλάχιστον, μόνο περιληπτικά τις προθέσεις του. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες τόσο από την Washington Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ όσο και από την κρατική ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ.

Η εξήγηση που φαίνεται να δίδεται, πέραν από το αυτονόητο, την απόλυτη μυστικότητα, είναι πως οι στόχοι μπορεί και να αλλάξουν την υστάτη.

Το Ιράν από πλευράς του αν και δηλώνει δια εκπροσώπου του καθεστώτος για την πυρηνική ενέργεια, Μπεχρούζ Καβαλμαντί ότι θεωρεί λίγες τις πιθανότητες να πλήξει το Ισραήλ το πυρηνικό του πρόγραμμα και πως εάν το κάνει οι απώλειες θα αποκατασταθούν γρήγορα, απειλεί παράλληλα δια του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί ότι θα απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό και ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει την όποια επίθεσή του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν και προειδοποίησε ότι το Ιράν θα απαντήσει στο όποιο Ισραηλινό χτύπημα.

Το Ισραήλ πάντως, επιμένει ότι πρώτο του μέλημα θα είναι η δική του ασφάλεια απέναντι στην απειλή του Ιράν. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο επίσημα για το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου χθες αλλά οι τριάντα μέρες που δόθηκαν λήγουν ένα δεκαήμερο μετά τις Αμερικανικές εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Χεζμπολάχ έπληξε με ρουκέτες πόλη στο βόρειο Ισραήλ
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη επίθεση με ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμονά, στο βόρειο Ισραήλ.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή και λίγο αργότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διασώστες έσπευσαν στην Κιριάτ Σμονά, όπου τουλάχιστον ένα κτίριο χτυπήθηκε από ρουκέτα.

IDF: Οι θέσεις της UNIFIL στον Λίβανο «δεν αποτελούν στόχους» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Το Ισραήλ διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στον Λίβανο «δεν αποτελούν στόχους» για τις ένοπλες δυνάμεις του, αφότου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε ότι ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον παρατηρητηρίου της UNIFIL στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για «απευθείας και εμφανώς σκόπιμα πυρά».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των IDF. «Οι εγκαταστάσεις και οι δυνάμεις της UNIFIL (σ.σ. Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο) δεν αποτελούν στόχους και κάθε ατύχημα που παραβαίνει τους κανόνες θα εξετάζεται λεπτομερώς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, καθιστώντας σαφές ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί.