Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 -

Ισραήλ: Κατάσχεση Ρωσικών όπλων από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο



Ο Ισραηλινός στρατός κατέσχεσε «μια ποσότητα ρωσικών όπλων τελευταίας τεχνολογίας» στα κρησφύγετα της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ, που βρίσκονται στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaroόπως σημειώνει το AFP, ο Νετανιάχου υπογράμμισε την παραβίαση του Ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο από το 2006 απαιτούσε τα μόνα όπλα νότια του Λιτάνι να ανήκουν στις δυνάμεις του λιβανικού στρατού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Χεζμπολάχ είχε δημιουργήσει εκατοντάδες τούνελ και κρησφύγετα στην περιοχή, όπου ανακαλύφθηκαν τα ρωσικά όπλα. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, τα κατασχεθέντα όπλα περιλαμβάνουν και κινεζικά αντιαρματικά συστήματα υψηλής ποιότητας.

Επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Η επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, μετά από σχεδόν έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών στα σύνορα με τη Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή αεροπορία ξεκίνησε μια έντονη εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών, η οποία ακολούθησε με χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο στόχος του Ισραήλ, όπως δηλώνει, είναι να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα του και να τερματίσει τις πυραυλικές επιθέσεις, επιτρέποντας την ασφαλή επιστροφή 60.000 εκτοπισμένων πολιτών στα βόρεια της χώρας.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι ενεργεί υπέρ της Χαμάς, με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε την κλιμάκωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Δηλώσεις Νετανιάχου για τον Λίβανο

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «ένας νέος εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο θα ήταν μια τραγωδία», τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει τέτοιο σενάριο. Διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν στοχεύει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, αλλά επιδιώκει την ασφάλεια των πολιτών του που ζουν κοντά στα σύνορα.

Σε δήλωσή του στις 8 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους να «ελευθερώσουν τη χώρα τους από τη Χεζμπολάχ» για να τερματιστεί η σύγκρουση, προειδοποιώντας ότι ο Λίβανος κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, ανάλογο με την καταστροφή που βιώνει η Γάζα.

Απώλειες και ανθρωπιστική κρίση

Από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 1.373 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, με τον ΟΗΕ να καταγράφει περίπου 700.000 εκτοπισμένους πολίτες. Η ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο επιδεινώνεται, καθώς οι μάχες συνεχίζονται και η περιοχή βυθίζεται σε μια νέα περίοδο αστάθειας και καταστροφής.