Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Τα τελευταία λόγια της Νταϊάνα μετά το τροχαίο στο Παρίσι



Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο της αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών, Νταϊάνα, ο πυροσβέστης που βοήθησε την Lady D καθώς βρισκόταν ακόμη βαρύτατα τραυματισμένη στο πίσω κάθισμα της Mercedes μετά το τροχαίο στη γέφυρα Αλμά του Παρισιού μιλά για τα όσα έγιναν εκείνα τα πρώτα κρίσιμα λεπτά.

 

Ο λοχίας Χαβιέ Γκουρμελόν, πυροσβέστης, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και βρέθηκε τυχαία στο σημείο του δυστυχήματος ισχυρίζεται σήμερα ότι μόλις είδε την πριγκίπισσα θεώρησε ότι θα τα καταφέρει και θα ζήσει. Όταν πλησίασε η Νταϊάνα είχε τις αισθήσεις της. «Θεέ μου τι συνέβη;», έλεγε, σύμφωνα με τον Γκουρμελόν.

Η τελευταία φωτογραφία της Νταϊάνας εν ζωή -Παπαράτσι την κυνηγούσαν στο Παρίσι για ένα καρέ στο πίσω κάθισμα της Mercedes παρέα με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ

Λεπτά αργότερα σταμάτησε να αναπνέει και ο πυροσβέστης της έκανε τεχνητή αναπνοή. Η πριγκίπισσα άρχισε να αναπνέει ξανά.

Ο Γκουρμελόν είναι ο άνδρας με το τζιν και το γαλάζιο μπλουζάκι, στα δεξιά 

Μιλώντας στη Sun είπε: «Μπορούσα να δω ότι ήταν ελαφρά τραυματισμένη στον δεξιό της ώμο, αλλά εκτός από αυτό δεν έβλεπα κάποιο άλλο σημαντικό τραύμα. Δεν υπήρχε καθόλου αίμα. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα ότι θα ζήσει. Στο ασθενοφόρο ήταν ζωντανή και περίμενα ότι θα ζήσει. Αλλά μετά έμαθε ότι πέθανε».

Ο Γκουρμελόν σπάνια μιλά για το δυστύχημα. Τελευταία φορά ήταν μέσω σύνδεσης στο δικαστήριο για το δυστύχημα, το 2007.

Οι εικόνες από εκείνη τη δραματική νύχτα, όπως όμως λέει, είναι ακόμα καθαρές, 20 χρόνια μετά.

«Την έβλεπα να κινείται και να μιλά. Μιλούσε στα αγγλικά ''Θεέ μου τι συνέβη'', έλεγε, εγώ προσπαθούσα να την ηρεμήσω. Κινούσε το αριστερό της χέρι που ήταν ελεύθερο, αλλά το δεξί της εγκλωβισμένο. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς της έλεγα για να την ηρεμήσω, της μιλούσα γαλλικά».

Δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα στη γέφυρα Αλμά, οι παπαράτσι πλησιάζουν 

Εκείνη τη στιγμή έφθασε ένας γιατρός και είπε ότι πρέπει να την απεγκλωβίσουν. «Την βγάλαμε έξω, την βάλαμε σε μια σανίδα και μετά στο φορείο, ο φόβος σε ένα τροχαίο είναι μην τυχόν υπάρχει χτύπημα στη σπονδυλική στήλη, οπότε για να προφυλάξουμε τον τραυματία τον ακινητοποιούμε», είπε και πρόσθεσε: «Εκείνη τη στιγμή ο γιατρός μας είπε ότι η καρδιά της σταμάτησε και πάλι να χτυπά, για αυτό και άρχισαν να της κάνουν ξανά τεχνητή αναπνοή. Τότε την έβαλαν στο ασθενοφόρο. Τότε ήρθε ο υπεύθυνος της επιχείρησης απεγκλωβισμού και με ρώτησε αν την γνώριζα. Δεν την γνώριζα και τότε ξανακοίταξα πίσω στο ασθενοφόρο και αντιλήφθηκα ποια είναι. Θα κάναμε τα ίδια όποια και να ήταν. Ενα πράγμα θυμάμαι πάντως: Οτι οι δύο επιβαίνοντες που κάθονταν στα πίσω καθίσματα της Mercedes δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας».

Το ότι δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας η Νταϊάνα ήταν κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, σημειώνει η Daily Mail.

Ο πρώτος γιατρός που έφθασε στο σημείο του δυστυχήματος, πάντως, ήταν ο Φρεντερίκ Μαλίζ, ο οποιός οδηγούσε κατά μήκος του Σηκουάνα και προσέγγιζε τη σήραγγα όταν είδε καπνούς να βγαίνει. Σταμάτησε και πήγε να βοηθήσει. Οταν άνοιξε την πόρτα της διαλυμένης Mercedes είδε τέσσερις ανθρώπους. Δύο ήταν ήδη νεκροί, ο οδηγός και ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ που καθόταν επίσης στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Οι δύο άλλοι, ο συνοδηγός, σωματοφύλακας-σκιά της Νταϊάνα και η πριγκίπισσα ήταν ακόμη ζωντανοί. «Αντιδρούσαν αλλά ήταν βαρύτατα τραυματισμένοι», αναφέρει. Αμέσως κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και προσπάθησε να βοηθήσει. Δεν είχε μαζί του ιατρικό εξοπλισμό. «Είχα μόνο τα γυμνά μου χέρια», λέει. Ο γιατρός επίσης δεν είχε αντιληφθεί ποια ήταν η γυναίκα στη Μercedes. Αναρωτιόμουν απλά γιατί είχαν συγκεντρωθεί τόσοι πολλοί φωτογράφοι ενώ εγώ έδινα τις πρώτες βοήθειες».

Φωτογράφοι και περαστικοί δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα συγκεντρώνονται γύρω από το όχημα

Το αυτοκίνητο της πριγκίπισσας μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση