Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024 -

Σύνοδος στη Βιέννη για το προσφυγικό



Στην ταχύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης ελπίζει ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα διήμερη σύνοδο με τη συμμετοχή δέκα ηγετών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", σε συνέντευξή του ο Κερν διατύπωσε μετριοπαθείς συγκεκριμένους στόχους και διευκρίνισε ότι η έμφαση θα δοθεί στη βαλκανική οδό, που έκλεισε ουσιαστικά φέτος, αφήνοντας χιλιάδες παγιδευμένους στην Ελλάδα και εξοργίζοντας την Αθήνα. Αν και συνολικά ο αριθμός των αφίξεων στην Ε.Ε. έχει περιοριστεί, εν μέρει χάρη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, το μέλλον είναι άδηλο. Οι χώρες-μέλη της Ένωσης εμφανίζονται διχασμένες και στόχος της συνόδου είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε., όπως εξήγησε ο Αυστριακός καγκελάριος στην εφημερίδα Der Standard. "Πρέπει να ορίσουμε από κοινού πού θα θέσουμε αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα", σχολίασε χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Οι ηγέτες θα πρέπει εξάλλου να συζητήσουν την κατάσταση εκτός Ευρώπης και να βοηθήσουν τις χώρες με μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως ο Λίβανος, πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύθηκαν στη διάρκεια της συνόδου στην Μπρατισλάβα να ενισχύσουν την προστασία των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας. Η Αυστρία, που πέρυσι υποδέχθηκε 90.000 αιτούντες άσυλο, πάνω από 1% του πληθυσμού της, λέει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα ανάλογο κύμα αφίξεων και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Παράλληλα, έχουν υπάρξει μεγάλες εντάσεις μεταξύ της Μέρκελ και πρώην κομμουνιστικών κρατών, που αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, με το επιχείρημα ότι είναι χριστιανικές χώρες και η πλειοψηφία των προσφύγων μουσουλμάνοι. Η Μέρκελ, πάντως, -η χώρα της οποίας υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο ανθρώπους πέρυσι-, αποδέχεται τώρα το αίτημα για "ευέλικτη αλληλεγγύη", εννοώντας ότι μπορούν να βοηθήσουν και με άλλους τρόπους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

"Γέφυρες" με την Αφρική

Κατά την αναχώρησή του για τη Βιέννη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι θέλει να υπογραφούν από όλη την Ένωση συμφωνίες οικονομικής στήριξης και συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, από τις οποίες ξεκινούν τα ταξίδια τους ή διέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα ρεύματα προς την Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αλλά και του Μαγκρέμπ. "Τις συμφωνίες αυτές είμαστε σε θέση να τις υπογράψουμε και μόνοι μας, αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν σωστό να το πράξουν όλες μαζί οι χώρες της Ευρώπης", είπε ο Ρέντσι. Η έλλειψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών στο θέμα αυτό ήταν και η κύρια αιτία (μαζί με τη βαλτωμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομία), η οποία ώθησε τον επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς να μην πάρει μέρος στη συνέντευξη Τύπου των Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ, στο τέλος των εργασιών της συνόδου της Μπρατισλάβας. Μέλη της κυβέρνησης Ρέντσι έχουν καταστήσει, άλλωστε, σαφές από καιρό ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία για το προσφυγικό θα πρέπει να μπορέσει να "εξαχθεί" και στη Λιβύη, μόλις επιτευχθεί η σταθεροποίηση της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη ανακοινώθηκε ο απολογισμός του ναυαγίου του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες ανοικτά της Αιγύπτου: ανέρχεται τελικά σε τουλάχιστον 108 νεκρούς, μετά την ανακάλυψη χθες 53 πτωμάτων. Αυτό ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.