Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 -

Συνέντευξη Τύπου Πούτιν στα πρακτορεία ειδήσεων "INTERFAX" και "ANADOLU".



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν την παραμονή της μετάβασής του στην Τουρκία, όπου στις 15-16 Νοεμβρίου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της G20, έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στα πρακτορεία ειδήσεων "INTERFAX" και "ANADOLU". Εκτός από το θέμα της G20 και διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ο επικεφαλής του κράτους αναφέρθηκε σε θέματα στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία και μίλησε για τη ρύθμιση της κατάστασης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία πρότεινε στις ΗΠΑ να υπογραφεί μια ειδική συμφωνία για τη διάσωση πληρωμάτων των στρατιωτικών αεροσκαφών λόγω της επιχείρησης στη Συρία, η Ουάσιγκτον προς το παρόν δεν απάντησε, ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.

"Δε θέλησαν οι ΗΠΑ να απαντήσουν ούτε στις προτάσεις μας για την υπογραφή μιας ειδικής συμφωνίας για τη διάσωση πληρωμάτων εναέριων στρατιωτικών οχημάτων παρά το γεγονός ότι κάποτε, όταν άρχισε η αμερικανική επιχείρηση στο Αφγανιστάν, εμείς απαντήσαμε αμέσως στη σχετική παράκληση από την πλευρά τους ", είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι "δεν πήραμε απάντηση στην πρόταση να προσκομίσουν στη Ρωσία τα αμερικανικά δεδομένα των μυστικών υπηρεσιών για το σχεδιασμό της επιχείρησης των Εναέριων Διαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία, αν και έχουμε παρακαλέσει επανειλλημένα τις ΗΠΑ να μας παραδώσουν τις πληροφορίες αυτές ".

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος, η ρωσική πλευρά "προς το παρόν δεν κατάφερε να προχωρήσει πιο πέρα από τον συντονισμό του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ των Υπουργείων Αμύνης της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την εξασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων της αεροπορίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία ".

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα δικαίωμα να συζητήσει με τον Σύριο ηγέτη Μπάσαρ Άσαντ την αποχώρησή του, επειδή είναι αιρετός του συριακού λαού.

"Ας σκεφτούμε, κατά πόσον νόμιμη και ηθική θα ήταν η συμπεριφορά μας, αν καλούσαμε στη Μόσχα τον επικεφαλής του φιλικού κράτους και ταυτόχρονα θα θέταμε την ερώτηση για την αποχώρησή του; Η Συρία είναι μια ανεξάρτητη χώρα, ο Μπάσαρ Άσαντ είναι πρόεδρος, εκλεγμένος από το λαό. Έχουμε άραγε δικαίωμα να συζητούμε μαζί του τέτοιου είδους θέματα; Βεβαίως και όχι ", δήλωσε ο Πούτιν.

"Μόνο όσοι αισθάνονται την αποκλειστικότητά τους, επιτρέπουν στον εαυτό τους να συμπεριφέρονται τόσο αναιδώς και αν επιβάλλουν τη βούλησή τους σε άλλους ", τόνισε ο Πούτιν.

Η δράση της Ρωσίας στη Συρία, πιθανοί κίνδυνοι και επιπτώσεις της επιχείρησης των ρωσικών Εναέριων Διαστημικών Δυνάμεων στη χώρα αυτή ήταν λεπτομερώς υπολογισμένες και έχουμε προβλέψει και σχετικούς πόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.

"Η δράση μας στη Συρία, καθώς και πιθανοί κίνδυνοι και επιπτώσεις έχουν υπολογιστεί λεπτομερώς και πολλές φορές ", είπε ο Βλαδίμιρ Πούτιν.

Απαντώντας στην ερώτηση, πόσο σημαντικές για τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορούν να είναι οι οικονομικές δαπάνες για την επιχείρηση αυτή, ο πρόεδρος παρατήρησε: "Όλοι οι απαραίτητοι για την επιχείρηση πόροι, τόσο οικονομικοί, όσο και οι τεχνικοί, έχουν υπολογιστεί εκ των προτέρων.

Μιλώντας για το διάστημα της ολοκλήρωσης της επιχείρησης, ο Πούτιν παρατήρησε ότι θα καθοριστεί με την πορεία της επίθεσης του συριακού στρατού στους τρομοκράτες. «Σχετικά με τα διαστήματα διεξαγωγής της επιχείρησης στη Συρία μπορώ να πω ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό, να παρέχουν την αεροπορική στήριξη στην επίθεση του στρατού της Συρίας στους τρομοκράτες ", είπε ο πρόεδρος. Γι’αυτό, είπε ο ρώσος ηγέτης, "ο χρόνος της διαμονής των στρατιωτών μας θα καθορίζεται αποκλειστικά κατά την υλοποίηση αυτού του στόχου ".

Αναφερόμενος στο ουκρανικό πρόβλημα, ο Πούτιν είπε ότι στην ηγεσία της Ρωσίας αναρωτιούνται, για ποιο λόγο το Κογκρέσσο των ΗΠΑ λαμβάνει αποφάσεις για τη δυνατότητα της προμήθειας στην Ουκρανία των αεροπορικών όπλων και αν υπάρχει πίσω από αυτή την απόφαση η θέλσηη να προκαλέσουν και άλλη μαχητική δράση.

"Στις συνθήκες, όταν οι μαχητικές επιχειρήσεις τερματίστηκαν και βομβαρδισμοί έχουν μεμονωμένοι χαρακτήρα, είναι ακατανόητο για ποιο λόγο το αμερικανικό Κογκρέσσο λαμβάνει αποφάσεις που καθιστούν δυνατές τις προμήθειες αεροπορικών όπλων στην Ουκρανία. Προκύπτει μια ερώτηση: υπάρχει άραγε μια θέληση πάλι να αναφλεγεί ο πόλεμος και να προκληθούν μαχητικές επιχειρήσεις ", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν. Όπως είπε ο πρόεδρος, "τώρα, όταν επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε την ίδρυση της εκεχειρίας στην περιοχή, είναι σημαντικό οι πλευρές της σύγκρουσης να αρχίσουν από κοινού να ψάχνουν για κοινά σημεία επαφής για να προχωρήσουν και να φτάσουν σε ένα ενιαίο συντελεστή ".