Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Στο πλευρό της Ελλάδας Ιταλός υπουργός



Ο Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο τάχθηκε ανοικτά υπέρ μιας πιο ουσιαστικής στήριξης της Ελλάδας στην ευρύτερη προσπάθεια να ξεπερασθεί η λιτότητα.

Μιλώντας στο ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, o Ορλάντο (ο οποίος, σε ένα μήνα θα διεκδικήσει και την αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος) ζήτησε «να δει η Ιταλία μια δύναμη σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη, συμπάθεια και προσοχή» και «να δημιουργηθεί ένα σύστημα συμμαχιών» ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν λειτούργησε λόγω πολιτικών ευθυνών τις οποίες πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε. Ξεκινώντας και από το πεδίο μας, διότι θεωρώ ότι και πολλοί υπερβολικοί δισταγμοί των σοσιαλιστών επέδρασαν αρνητικά στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Θεωρώ ότι τώρα πρέπει να ρωτηθούμε: θέλουμε να αφήσουμε και πάλι να βυθιστεί η Ελλάδα ή πρέπει να δούμε μια δύναμη σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με συμπάθεια, στήριξη και προσοχή; Θέλουμε να δώσουμε πραγματικά μια μάχη για να ξεπεράσουμε τη λιτότητα ή αφήνουμε τον καθένα στη μοίρα του;»

Σε ερώτηση τι ακριβώς πιστεύει ότι θα έπρεπε να κάνει η ιταλική κυβέρνηση, ο Αντρέα Ορλάντο απάντησε:
«Θέσαμε το θέμα της ανάγκης να ξεπερασθεί η λιτότητα και η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Αλλά το κάναμε -και ήταν λάθος- μόνον σε θεσμικό επίπεδο. Πιστεύω πως πρέπει να αλλάξουμε τα περιθώρια που ισχύουν για την ευελιξία. Δεν μπορεί να μπουν και πάλι ασφυκτικοί περιορισμοί. Πρέπει να αμφισβητήσουμε την όλη προσέγγιση που επέβαλλε έως τώρα η Γερμανία και να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό σύστημα συμμαχιών απ΄ότι κάναμε μέχρι τώρα.

Διαφορετικά θα φανεί ότι εμείς θέλουμε μόνον να παρακάμψουμε ένα εμπόδιο. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι το σύνολο των εμποδίων τα οποία δεν επιτρέπουν, σήμερα, στην Ευρώπη, να ξαναρχίσει μια θετική πορεία. Πρέπει να ξαναρχίσουμε να κάνουμε πολιτική, δημιουργώντας ένα σύστημα συμμαχιών και σχέσεων με άλλες χώρες. Με χώρες που αρχίζουν να έχουν τα ίδια προβλήματα τα οποία, πιο έντονα, πρώτη, γνώρισε η Ελλάδα»