Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

Στο μικροσκόπιο της βρετανικής Βουλής τα κρυπτονομίσματα



Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες οικονομίες εξετάζουν τρόπους για τη ρύθμιση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης και άκρως αμφιλεγόμενης αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Στη Βρετανία η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ανακοίνωσε ότι ανοίγει έρευνα, προκειμένου να εξετάσει τα πιθανά οφέλη, αλλά και τους κινδύνους, που πηγάζουν από τα ψηφιακά νομίσματα και να προτείνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. 

«Θα διερευνήσουμε τον αντίκτυπο του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων σε τράπεζες και καταναλωτές και θα εξετάσουμε κατά πόσο θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρήμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της 11μελούς Επιτροπής, ενώ προστίθεται ότι εξεταστούν τρόποι για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και λογοδοσία. 

 

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, αλλά ενδεχομένως να μην γνωρίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτά στη Βρετανία» εξήγησε η Νίκι Μόργκαν των Τόρις, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών. Υπογράμμισε δε πως είναι καθοριστικής σημασίας να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία ε ένα πλαίσιο, που θα προστατεύει επαρκώς καταναλωτές και επιχειρήσεις, χωρίς να καταπνίγει την καινοτομία. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των 1.515 κρυπτονομισμάτων, που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει αυξηθεί περισσότερο από 2.000% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τον ιστότοπο CoinMarketCap.com. Η μανία των επενδυτών με το νέο αυτό, ριψοκίνδυνο ενεργητικό έχει οδηγήσει σε αυστηρά μέτρα σε ορισμένες χώρε. Η Κίνα έχει απαγορεύσει την πώληση νέων ψηφιακών νομισμάτων, ενώ η Ιαπωνία έχει επιβάλλει στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. Στις ΗΠΑ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρχικές εγγραφές νομισμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιβάλλει αυστηρό πλαίσιο.