Στη Μόσχα με πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται στις 23 Οκτωβρίου ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για επίσημη επίσκεψη.
Η ημερομηνία της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη κατά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Λαβρόφ συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις και κυρίως με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία στο Κυπριακό ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξάλλου ο Κύπριος Πρόεδρος συζήτησε τόσο με τον Ρώσο όσο και με τον Κινέζο υπουργό εξωτερικών το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο και την αναγκαιότητα παραμονής της για όσο χρόνο δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δύο υπουργούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη βούληση και καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, ευχαρίστησε και τις δύο χώρες για τη διαχρονική τους στάση αρχών στο Κυπριακό.
Ο Αλ Σίσι στη Κύπρο
Ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Κατά τη συνάντηση έγινε προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Σίσι στη Κύπρο για τη τριμερή σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία δύο μέρες νωρίτερα από τη σύνοδο και θα έχει επαφές με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν την ενεργειακή συνεργασία.
Ταύτιση μετά τη «παρεξήγηση» με Κοτζιά
Στη συνάντηση που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και συντονισμός ενόψει των επαφών που οι δυο χώρες πραγματοποιούν με πολλούς ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτώμενος αν ξεπεράστηκε το θέμα με τις δηλώσεις Κοτζιά για το άτυπο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά, είπε πως δεν υπάρχει θέμα.
«Αντίθετα», σημείωσε «εκείνο το βράδυ, όταν δόθηκε εκείνο το μονοσέλιδο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ που αφορά στην παρακολούθηση της εφαρμογής ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν ήταν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Οι λοιποί παριστάμενοι δεν έδωσαν συνέχεια στη συζήτηση, λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη συνέχιση του καθεστώτος της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο και της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, τέλος, ότι «το έγγραφο αυτό προέρχεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ και μαζί με το πλαίσιο το οποίο έχει καταθέσει, αποτελούν ένα κεκτημένο της διαδικασίας. Ευελπιστούμε ότι θα αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας κι αυτά τα δεδομένα, να δούμε πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού».