Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Σλοβακία και άλλες τρεις χώρες επεξεργάζονται «σχέδιο Β» για το προσφυγικό



Νέες προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε ο πρωθυπουργός της ΣλοβακίαςΡόμπερτ Φίτσο ο οποίος διαμήνυσε πως τέσσερις χώρες της Ευρώπης σχεδιάζουν «σχέδιο Β'» για το προσφυγικό.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο των πρωθυπουργών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα ο Φίτσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρουν να ανασχέσουν τις μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει ένα «Σχέδιο Β» που θα προστατεύει τα σύνορα της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

«Ελπίζουμε το σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι την Τουρκία να λειτουργήσει. Και θα ήθελα να με εκπλήξουν ευχάριστα οι Έλληνες εταίροι μας», είπε ο Φίτσο.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι κάπως απαισιόδοξος», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι επί τάπητος τέθηκε ένα «σχέδιο Β», το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των ηγετών της V4 (ομάδα του Βίζεγκαρντ) στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας».