Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 -

Σφοδρό σφυροκόπημα της Βηρυτού με στόχο τραπεζικά παραρτήματα που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ



Νύχτα τρόμου στη Βηρυτό από αλλεπάλληλα χτυπήματα των Ισραηλινών στα νότια προάστια της Ντάχια αλλά και κοντά στο αεροδρόμιο. Στόχος των επιθέσεων υποδομές του οικονομικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, και συγκεκριμένα τραπεζικά παραρτήματα της Ενωσης al-Qard al-Hassan. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως κατέρριψε ισαραηλινό drone. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται προς τον βορρά, καθώς διάχυτος είναι ο φόβος ότι μπορεί να χτυπηθεί και το κέντρο της Βηρυτού. Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την σφοδρή ανησυχία του για τους κατοίκους της Τζαμπάλια, της Μπέιτ Χανούν και της Μπέιτ Λαχίγια, όπου περισσότεροι από 87 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά από αιματηρή ισραηλινή επίθεση που ισοπέδωσε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Φόβος και εκτοπισμοί εκατοντάδων κατοίκων της Βηρυτού

Εκατοντάδες κάτοικοι της Βηρυτού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αργά την Κυριακή, καθώς μπαράζ εκρήξεων ακούστηκαν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει μέσω Χ ότι θα επιτεθεί σε χώρους που συνδέονται με τις οικονομικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ και ειδικότερα σε χώρους που ανήκουν στην Al-Qard Al-Hassan, και είπε στον κόσμο να εγκαταλείψει αμέσως τις περιοχές αυτές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters είδαν πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού να υψώνονται στον αέρα μετά από τουλάχιστον 10 εκρήξεις. Δήλωσαν ότι ένα κτίριο που βρίσκεται στη συνοικία Chiyah στα νότια προάστια της Βηρυτού μετατράπηκε σε ερείπια και ότι οι λιγοστοί άνθρωποι που βρίσκονταν στην περιοχή είχαν φύγει πριν από την έκρηξη, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα. Δεν υπήρχαν άμεσες πληροφορίες σχετικά με το τι προκάλεσε τις εκρήξεις ή περισσότερες λεπτομέρειες για τυχόν θύματα. Πανικόβλητο πλήθος γέμισε τους δρόμους και προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ορισμένα σημεία της Βηρυτού, καθώς προσπαθούσε να φτάσει σε γειτονιές που θεωρούνταν πιο ασφαλείς, δήλωσαν μάρτυρες.

Η Al-Qard al-Hassan – η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ για τη διαχείριση των οικονομικών της – έχει περισσότερα από 30 υποκαταστήματα σε όλο το Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 15 σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της κεντρικής Βηρυτού και των προαστίων της. Δεν υπήρξε άμεση δήλωση από την οργάνωση, τη Χεζμπολάχ ή τη λιβανέζικη κυβέρνηση. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν τα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι, ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε: “Ο σκοπός αυτού του πλήγματος είναι να στοχεύσει την ικανότητα της Χεζμπολάχ να λειτουργεί οικονομικά τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά για να ανασυγκροτηθεί και να επανεξοπλιστεί …την επόμενη ημέρα.”

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις στρατιωτικές του εκστρατείες τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο, λίγες ημέρες αφότου η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ δημιούργησε προσδοκίες για ένα ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό των συγκρούσεων που διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο.

Με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν, αξιωματούχοι, διπλωμάτες και άλλες πηγές στην περιοχή λένε ότι το Ισραήλ επιδιώκει μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων να προσπαθήσει να θωρακίσει τα σύνορά του και να διασφαλίσει ότι οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να ανασυνταχθούν. Το Ισραήλ ετοιμάζεται επίσης να προβεί σε αντίποινα για ένα ιρανικό πυραυλικό μπαράζ νωρίτερα αυτό το μήνα, αν και η Ουάσινγκτον το έχει πιέσει να μην πλήξει τις ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Νωρίτερα την Κυριακή το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ και ένα υπόγειο εργαστήριο όπλων στη Βηρυτό. Μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Η Χεζμπολάχ δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο για τα χτυπήματα αυτά, αλλά δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο και σε μια βάση στο βόρειο Ισραήλ.

Ένας 41χρονος Ισραηλινός συνταγματάρχης σκοτώθηκε και ένας άλλος αξιωματικός τραυματίστηκε σε μάχη στη βόρεια Γάζα την Κυριακή, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Το ισραηλινό κανάλι 12 και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan ανέφεραν ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κάτω από ένα τανκ.

Λουτρό αίματος στη βόρεια Γάζα

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια μετά την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας, η οποία άφησε πίσω της 87 νεκρούς ή αγνοούμενους το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας – ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νεκρών εδώ και μήνες από μία μόνο επίθεση. Το χτύπημα ήρθε δύο εβδομάδες μετά από μια μεγάλη επίθεση γύρω από την Τζαμπάλια, ακριβώς νότια της Μπέιτ Λαχίγια, όπου το Ισραήλ λέει ότι τα στρατεύματά του προσπαθούν να ξεριζώσουν τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς. Το Ισραήλ δήλωσε ότι το χτύπημα έπληξε στόχο της Χαμάς, αμφισβητώντας έναν προηγούμενο απολογισμό 73 νεκρών που δημοσιεύθηκε από το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς.

Οι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 250 ομήρους στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με τους ισραηλινούς απολογισμούς. Η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 42.500 νεκρούς και έχει καταστήσει άστεγους τους περισσότερους από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Τον τελευταίο χρόνο, Λιβανέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Λίβανο. Πενήντα εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν την ίδια περίοδο, λένε οι ισραηλινές αρχές.