Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 -

Σε νέα τροχιά η γη... Η Κίνα ενάντια στον προστατευτισμό και τη μονομέρεια των ΗΠΑ



Με την επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ να πλανάται πάνω από τη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Λίμα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η μονομέρεια και ο προστατευτισμός πρέπει να μπουν στην άκρη για το καλό της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Κίνδυνοι για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού

Η κριτική του Σι στον προστατευτισμό στο APEC προσφέρει μια πρόγευση του τρόπου με τον οποίο η Κίνα θα προσπαθήσει να λάβει θέση μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές που θα υπερβαίνουν το 60%, αλλά το Πεκίνο και οι κινεζικές εταιρείες ελπίζουν ότι οι προστατευτικές πολιτικές του θα ενοχλήσουν επίσης τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία – δίνοντας στην Κίνα ένα άνοιγμα για να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της και να βελτιώσει τους εμπορικούς δεσμούς.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με την πρόεδρο του Περού Ντίνα Μπολουάρτε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Λίμα του Περού, 14 Νοεμβρίου 2024.

Σε ομιλία που διάβασε σε στελέχη επιχειρήσεων ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο την Παρασκευή στη Σύνοδο των CEO του APEC, ο Σι είπε ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει «αντίρροπα ρεύματα», χωρίς να προσδιορίσει κάποια συγκεκριμένη χώρα ή ηγέτη.

 

«Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναταραχής και αλλαγών, η μονομέρεια και ο προστατευτισμός εξαπλώνονται, ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας έχει ενταθεί», δήλωσε ο Σι.

«Η παρεμπόδιση της οικονομικής συνεργασίας με διάφορα προσχήματα, η επιμονή στην απομόνωση του αλληλοεξαρτώμενου κόσμου, αντιστρέφει την πορεία της ιστορίας», πρόσθεσε.

Πως θα δράσει η Κίνα

Ο Σι απαρίθμησε μια σειρά πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των κινεζικών βιομηχανιών που μπορούν να δεχθούν ξένες επενδύσεις, καθώς και της μονομερούς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους ξένους που επισκέπτονται την Κίνα.

«Η Κίνα θα εφαρμόσει πιο ανεξάρτητες και μονομερείς πολιτικές ανοίγματος και θα επεκτείνει το δίκτυο των ελεύθερων εμπορικών ζωνών υψηλών προδιαγραφών που αντιμετωπίζει ο κόσμος», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι το γήπεδο της Κίνας ως εναλλακτική λύση ή αντίβαρο στις προστατευτικές Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του Τραμπ έχει χάσει τη γοητεία του σε σύγκριση με το 2016, όταν εξελέγη για πρώτη φορά ο Τραμπ.

Ο Τζα Ίαν Τσονγκ, πολιτικός επιστήμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι σε αντίθεση με το 2016, υπάρχουν πλέον εκτεταμένες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για το πώς οι κρατικές επιχορηγήσεις της Κίνας σε βιομηχανικούς τομείς και η προκύπτουσα υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες άλλων χωρών.

«Η Κίνα είναι τόσο προστατευτική όσο μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, η οικονομία της είναι πολύ λιγότερο ανοιχτή σήμερα από ό,τι ήταν παλαιότερα», δήλωσε ο Τσονγκ.