Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 -

Σαρώνει τα καταφύγια στη Γάζα ο ισραηλινός στρατός – Ανατίναξαν σπίτια και πολιόρκησαν σχολεία



Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτια και πολιόρκησαν σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων σήμερα καθώς κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με κατοίκους και υγειονομικούς.

Περικύκλωσαν επίσης άνδρες και έδωσαν εντολή σε γυναίκες να φύγουν από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Υγειονομικοί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο είπαν στο Reuters ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν έφοδο σε σχολείο και συνέλαβαν τους άνδρες πριν πυρπολήσουν την εγκατάσταση αυτή. Η φωτιά έφθασε στις γεννήτριες του νοσοκομείου κα προκάλεσε διακοπή ρεύματος, πρόσθεσαν.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέρριψαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού, που ξεκίνησε νέα διείσδυση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, να εγκαταλείψουν τα τρία νοσοκομεία στην περιοχή ή να αφήσουν τους ασθενείς χωρίς φροντίδα.

Τα στρατεύματα παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο αλλά δεν μπήκαν μέσα, δήλωσαν. Υγειονομικοί σε δεύτερο νοσοκομείο, το Καμάλ Αντουάν, ανέφεραν σφοδρά ισραηλινά πυρά κοντά στο νοσοκομείο κατά τα διάρκεια της νύχτας.

«Ο στρατός καίει τα σχολεία δίπλα στο νοσοκομείο και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από το νοσοκομείο», δήλωσε νοσηλευτής στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια και οκτώ σε άλλα σημεία της Γάζας σε ισραηλινά επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι την προηγούμενη ημέρα, τα στρατεύματα διέλυσαν στρατιωτικές υποδομές και σήραγγες και σκότωσαν μαχητές στην περιοχή της Τζαμπάλια. Δεν σχολίασε την άμεση κατάσταση αναφορικά με τα νοσοκομεία και τους καταυλισμούς.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που αύξησε τις ελπίδες για μια ευκαιρία για συνομιλίες κατάπαυσης πυρός προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση που μαίνεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς που προηγουμένως ήλεγχαν τη Γάζα, αλλά για να το κάνει αυτό έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πάνω από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.